|

Можно е затворање на регионалната канцеларија на СЗО во Русија

Канцеларијата на Светската здравствена организација за Европа денеска донесе резолуција што може да резултира со затворање на регионалната канцеларија на СЗО во Русија и откажување на состаноците во таа земја.

Резолуцијата е донесена како одговор на руската инвазија на Украина, пишува „Ројтерс“.

На посебна седница на Регионалната канцеларија на СЗО за Европа резолуцијата била усвоена со 43 гласа „за“, три „против“ и два воздржани, а поддршка добила од Украина и од Европската Унија.

Рускиот пратеник Андреј Плутницки се спротивставил на резолуцијата и рекол дека е екстремно разочаран, наведува британската агенција.

Извор: Temite

Слични Објави