|

Муареми ја тужи Русковска: Во емисии лажеше и ме клеветеше, ќе докажам

Ексдиректорот на Финансиската полиција, Арафат Муареми, поднел тужба против обвинителката Вилма Русковска која го гонеше, а вчера предметот беше затворен од нејзин колега. Тој посочува дека во Граѓанскиот суд ќе се докажува дека Русковска го клеветела.

„До Основниот граѓански суд имам поднесено тужба против Вилма Русковска, затоа што истата, во неколку наврати во своите јавни излагања во емисиски гостувања, иако свесна за невистинитоста на истите, продолжува да изнесува лажни и невистинити податоци, да лаже и да клевети. Од моја страна, злоупотребите на Вилма Русковска ќе бидат докажани и обелоденети до крај“, посочува Муареми.

Тој вчера за „Макфакс“ посочи дека затворањето на предметот за него е правдата која ја очекувал.

„Законитоста во моето работење на крајот се докажа. Поинаков епилог, освен отфрлање на тие кривични пријави не очекував, ниту пак можеше да има. Извршениот претрес во Управата за финансиска полиција и целиот тој предмет против мене беше покренат без ниту еден основ и само со една единствена цел- моја дискредитација и рушење на мојот углед, што во тој момент им одеше во прилог само на одредени криминални структури за кои што тековно се водеа постапки во Управата“, вели Муареми за „Макфакс“.

Претходно, Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција ја отфрли кривичната пријава против Муареми. Оттаму тврдат дека ги разгледале доказите и утврдиле дека не сторил кривично дело.

„Од прибраните писмени докази и вербални искази, јавниот обвинител утврди дека не постои основано сомнение што упатува дека пријавените ја искористиле својата моќ како вработени во УФП и откако оштетениот не им дал пари, започнале да водат постапки за поништување на легализацијата на неговиот објект. Прибраните докази упатуваат на тоа дека пријавените постапувале во рамки на нивните законски овластувања по поднесена анонимна пријава до УФП и имале за цел да утврдат дали е сторено кривично дело што се гони по службена должност, а чие откривање и документирање е во надлежност на УФП. Управната постапка за поништување на решението за легализација за која станува збор во пријавата е во надлежност на Управниот суд и истата сѐ уште не е завршена“, кажаа од Обвинителството.

Муареми се повлече од функцијата, а Владата го разреши кога против него беше отворен предмет. Русковска пак, доби дисциплинска постапка поради сомневање дека сторила незаконитости при претресот. Освен против неа, постапки беа поведени и против две други обвинителки – заменичката и обвинителката која постапувала во предметот и го потпишала барањето за претрес. Дисциплинската комисија бараше Русковска да биде раазрешена, а казна доби уште една обвинителка, додека за потписникот беше посочено дека нема вина.

Слични Објави