НАЦИОНАЛНИОТ СОЈУЗ НА ГЛУВИ И НАГЛУВИ БАРА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА НАДОМЕСТОКОТ ЗА МОБИЛНОСТ

/

Националниот сојуз на глуви и наглуви денеска од пратениците побара поддршка за зголемување на надоместокот за мобилност, кој сега изнесува 4.000 денари. Нивни претставници на Денот на знаковната азбука – 23 септември беа во посета на Собранието, каде се одржа тркалезна маса на која тие ги искажаа своите барања и очекувања, јавува Лидер.

Генералниот секретар на Националниот сојуз, Лиза Велковска освен барањето за зголемување на надоместокот, кој е меѓу најмалите за лицата со посебни потреби, исто така кажа дека тие имаат потреба и од субвенции и помош за набавка на смарт мобилни телефони, да се зголеми процентот на глуви и наглуви лица во државната администрација, намалување на работниот стаж за овие лица и воопшто, да се подигне свеста дека глувите живеат во ова општество.Претседателот на сојузот Томица Стојановски рече дека 4.000 денари се многу малку пари за поддршка на овие лица.

Претходна статија

НАЈЧЕВСКА ЗА ЛИЛЕ СТЕФАНОВА: ТОА Е ТАА ИСТАТА КОЈА ГО ПРИТВОРИ И ОБВИНИ КЕЖАРОВСКИ

Следна статија

ГАЗДА НЕФИ ГИ ПОВИКА ОХРИЃАНИ НА ПРОТЕСТ ЗА ДА МУ ГИ ОДБРАНАТ ДИВОГРАДБИТЕ

Најново од Вести