| |

Наградата „Бугарка на годината- Света Злата Мегленска 2022“ ќе биде доделена денеска во Софија

Свеченото доделување на наградата „Бугарка на годината – Света Злата Мегленска 2022“ ќе се одржи денеска во 13:00 часот во „Сити Марк Арт центар“ во Софија, соопштија организаторите од Извршната агенција за Бугарите во странство (ИАБЧ).

Настанот се одвива под покровителството на потпретседателката на Бугарија Илијана Јотова, која повторно ќе ја додели оваа престижна награда на наша сонародничка од странство, посочуваат од ИАБЧ.

Во 2009 година, по предлог на историчарот проф. д-р Пламен Павлов, Света Злата Мегленска беше избрана за небесна покровителка на Бугарките во странство. Тогашната Државна агенција за Бугарите во странство под претседателство на Рајна Манџукова ја воспостави наградата „Бугарка на годината“ на името на светицата Злата Магленска. Наградата се доделува секоја година.

„Со наградата „Бугарка на годината – Света Злата Мегленска 2022“ сакаме да им изразиме благодарност на сите дами кои успеаја да ја зачуваат бугарштината во странство. Сакаме да им кажеме дека им благодариме за нивните напори да ја развиваат и популаризираат нашата земја преку нивните активности надвор од границите на Бугарија и да покажат колку е борбена и силна Бугарката, исто како светата Злата Мегленска“. додаваат организаторите.

Слични Објави