Ноев: Додека РС Македонија не почне да ги почитува правата на Бугарите, прашањето за стартот на преговорите со ЕУ нема да се реши

//

Прекинот на дебугаризацијата и почитувањето на правата на Бугарите во РС Македонија е клучот за стартирање на преговорите на Скопје за влез во Европската унија. Ова го изјави Бојко Ноев, поранешен министер за одбрана на Република Бугарија и дипломат од кариера.

Ноев нагласи дека на Самитот ЕУ-Западен Балкан што се одржа претходно оваа недела во Словенија, Бугарија и претседателот Румен Радев на јасен и разбирлив начин го образложил проблемот пред европските партнери на Бугарија, а имено, зошто во моментот не е можен почеток на преговорите за членство ЕУ за РС Македонија.

„Причината е непочитувањето на универзалните човекови права, системската дискриминација. Додека не престане дискриминацијата на Бугарите во РСМ, додека не добијат еднакви можности да учествуваат во политичкиот, социјалниот, културниот, економскиот живот, додека не можат да ги пеат своите песни, да ги читаат нивните книги и да зборуваат на нивниот јазик, да ги почитуваат нивните споменици, дотогаш прашањето за почеток на преговорите нема да се реши. Целосната дебугаризација мора да престане “, изјави Бојко Ноев за телевизијата БГ Он Ер.

Тој истакна дека сите бугарски влади постапувале наивно очекувајќи овие прашања сами да се решат. „Мислевме дека со помошта за време на ембаргото, за време на косовската криза, кога им помогнавме да го зачуваат интегритетот на земјата, кога Албанците ги бараа своите права со оружје во рака, прашањата ќе се решат. Не само што не решија, туку проблемите се продлабочија “, рече поранешниот министер за одбрана.

Според него, потребни се гаранции на највисоко ниво за решавање на проблемите со правата на нашите сонародници. Тврдењата на премиерот Зоран Заев дека тој сега не може да ги вклучи Бугарите во Уставот, еднакво со другите делови на народи, и дека тоа може да се случи само откако РС Македонија ќе пристапи во ЕУ, според Ноев покажува чудно разбирање на човековите права, бидејќи со нив не се тргува.„Не само што Бугарите мора да бидат вклучени во Уставот, туку мора да има и свечена декларација од нивниот парламент во која се вели дека Бугарите се еднакви со сите народи во РСМ“, нагласи Бојко Ноев.

Тој, исто така, рече дека не може да има мулти-перспективен пристап кон историјата, како што инсистираше РС Македонија. „Не постои мулти-перспективна интерпретација на Холокаустот во европската историја. Како што прифатија дека Александар Велики не е македонски крал, така ќе мора да прифатат и други факти од историјата “, додаде Ноев.

Тој рече дека претседателот Румен Радев им ставил до знаење на нашите европски партнери во Словенија дека ние исто така сакаме цврсти гаранции од ЕУ за да се стави крај на дискриминацијата врз Бугарите, и тоа било разбрано добро.

„Секоја земја -членка на ЕУ има свои специфични интереси. Истите мора да се почитуваат. Некои политичари во РС Македонија се надеваа дека Бугарија ќе се откаже од својот интерес под притисок, но не успеаја. Бугарија јавно изјави – сакаме еднаквост за Бугарите во РСМ. Граѓанските и човековите права се универзални и за нив не се преговара. Заев сега мора да им објасни на Европејците кои се пречките Бугарите да не бидат вклучени во Уставот рамноправно со останатите народи. Доколку е потребно, ќе чекаме 20 години додека не им стане јасно во РС Македонија за што станува збор “, резимираше Бојко Ноев.

Претходна статија

Одбележуваме 87 години од подвигот на Владо Шофьора

Следна статија

Од утре во Бугарија ќе може да се влегува со сертификат за вакцинација, потврда за прележана болест или PCR тест

Најново од Вести