|

Новиот министер за зравство Беким Сали прими трета доза, па порача: Не значи дека смртта на секој пациент е последица од Ковид 19

Министерот за здравство, Беким Сали денеска се вакцинираше со трета доза, и говореше за состојбата со корона вирусот во земјава. Бројките во последниот месец нагло се зголемија, но тоа не е причина да се воведат нови мерки.

„Второто полугодие ќе почне со физичко присуство на 1 февруари и ние како министерство ќе направиме скрининг по случен избор на деца и во зависност од регионот ќе превземеме нови мерки. Нема зголемување забележуваме дека има опаѓа на бројот на зарзени нема потреба од нови мерки“, кажа Сали.

Бројот на починати од Ковид во Македонија се чини висок, затоа што според методологијата бележење на починатите со Ковид-19, кај нас секој кој починал, а бил позитивен на Ковид-19, се регистрира како починат со Ковид. Но, тоа не значи дека смртта била последица од Ковид, рече министерот за здравство Беким Сали, кој денеска се вакцинираше со трета доза.

– Можеби сме земја со висока смртност од пандемијата, но не значи дека ние не сме го згрижиле пациентот. Во регионот имаат друга методологија, па не треба да ве залажува бројката што е кај нас 8.000, а кај нив 2-3.000 – рече Сали.

Министерот појасни дека по намалување на периодот за изолација на Ковид-позитивните на седум дена, плпус три, со системот „Мој термин“ матичните лекари на седмиот ден се јавуваат и прашуваат како се чувствува тој пацинет. Доколку има температура или некои други симптоми, матичниот лекар тоа го внесува во „Мој термин“, со што автоматски се продолжува боледувањето.

Извор: Zoom. mk

Слични Објави