ОД СКОПЈЕ ДО ПРИШТИНА ПО АВТОПАТОТ „АРБЕН ЏАФЕРИ“ ЌЕ СЕ ПАТУВА 45 МИНУТИ

Во февруари тендер за избор на изведувач, а во вториот квартал од годинава почеток на изградбата на првата делница на автопатот Скопје – Блаце, најавија вчера вицепремиерот за евроинтеграции Бујар Османи, министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, и директорто на ЈП за државни патишта, Зоран Китанов. Оваа делница е од граничниот премин до клучката за влез во селото Блаце, а втората, која е подолга и оди до Скопје се планира да почне да се гради следната година и да биде завршена за 36 месеци.

Со изградбата на овој автопат во должина од 12,5 километри, вреден 110 милиони евра патувањето од Скопје до Приштина од сегашните два часа ќе го скрати на 45 минути.

Според министерот Сугарески основниот проект за изградбата на автопатот е од 2002 година и треба да се ревидира од повеќе причини, како на пример проблеми со експропријација со оглед на тоа што на трасата има индустриски објекти и гробишта, потоа некомплетно извршени геотехничките испитувања, застарен проект за тунелите и слично.

Извор: Вечер