|

Одбележуваме 141 година од раѓањето на бугарскиот ликовен уметник Владимир Димитров–Мајсторот

Владимир Димитров наречен Маjсторот е еден од најистакнатите бугарски уметници. Роден е на 1 февруари 1882 во ќустендилското село Фролош. Неговите родители се бежанци од влашкото село Магарево и селото Стар Истевник.

Неговото творештво се разликува по портретите, пејзажите и сликите со домашната композиција. Сликите и композициите создадени под неговата четка имаат експресивни бои, идеалистички цртеж и силен симболичен сјај.

Тој е и првиот официјален бугарски воен дописник. Мајсторот создал стотици скици на бугарските војници, пренесувајќи ги емоциите од рововите и животот на војната. Она што го создал уметникот е одраз на Бугарија и моралните вредности на Бугарите. Мајсторот цврсто верува во целта на уметноста – да ја просветли, воздигне, облагороди и збогати човековата душа и да ја доведе до совршенство.

Слични Објави