ОНЛАЈН ДИПЛОМИРАЊЕ ЗА ВРЕМЕ НА КОРОНА

Веќе неколку месеци студентката Кристина Паскоска од Институтот за етнологија и антропологија при Природно математичкиот факултет во Скопје, се подготвуваше за одбрана на својата дипломска, како краен испит со кој се слави долгомесечното истражување и работа. Таа истражувала тема која никој претходно не ја истражувал – „Етнографија на развојот на современата танцова сцена во Скопје“, со фокус на на хип-хоп, латиноамерикански и ориентални танци.

Паскоска, која и самата е долгогодишен танчер аматер, имала замислено цели кореографии со танчери кои требало да изведуваат своја точка за да се долови, како што вели самата таа, апстрактната и субјективната идеја на танцот.

Но, пандемијата од коронавирусот ги отфрли сите планови за танцова дипломска на Паскоска, па таа ги пренасочи своите идеји и стана првата дипломирана студентка на Институтот за етнологија и антропологија која ја одбрани својата дипломска – онлајн.

„Јас требаше да бранам на 12 март и тука некаде ја прогласија вонредната ситуација со короната и бев малер невиден, но на 10 март го донесоа предлогот за онлајн дипломска и јас чекав да поминат три месеци, да се процесира целиот процес, да се изнајде некоја подобра електронска платформа на која ќе може да се полага“, вели Паскоска за Радио МОФ.

И за професорката од Институтот за етнологија и антропологија, Илина Јакимовска, која воедно е и ментор за овој труд, ова беше прво учество на онлајн бранење на дипломска. Таа истакнува дека според нејзиниот впечаток, овој Институт бил меѓу првите на УКИМ кој се адаптирал на новонастаната ситуација во пандемијата, преку одржување на виртуелни состаноци и онлајн настава.

„За волја на вистината, тоа беше така затоа што во нашиот случај станува збор за помал број студенти и вработени, кои така, во помали групи, беше и полесно да се организираат. Секако, помага и тоа што покажавме подготвеност за прилагодување, и покрај тоа што повеќето од нас, и професори и студенти, не беа многу упатени во дигиталните алатки кои стојат на располагање. Но експериментирањето со различни програми и платформи, заедно со тимската работа сепак вроди со плод“, нагласува Јакимовска.

Паскоска додава дека за одбрана во „нормални“ услови требало да се чека, а не се знаело до кога ќе трае пандемијата, па по предлогот на Министерството за образование дипломските трудови да се бранат преку интернет, професорите на институтот си пронашле свое решение.

(Целиот материјал прочитајте го на Радио МОФ)Слични Објави