ОСМАНИ: ИМПЛЕМЕНТАЦИЈАТА НА ЗАКОНОТ ЗА ЈАЗИЦИТЕ – ВИСОК ПРИОРИТЕТ НА ЗЕМЈАТА

//

Денес во просториите на Владата на Република Северна Македонија се одржа првиот координативен донаторски состанок организиран од страна на Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи во улога на Национален координатор на странска помош и Директорот на Агенцијата за спроведување на Законот за употреба на јазиците, Илбер Села.

„Имплементацијата на новиот Закон за употреба на јазиците претставува приоритет на земјата за натамошно унапредување на демократијата и почитување на основните права, а истовремено самиот Закон значително го подобрува и го проширува користењето на албанскиот јазик, со што се реши и едно од последните отворени прашања кои создаваа меѓуетнички тензии по уставните измени од 2001 година“, истакна Вицепремиерот Османи.

„Доколку сакаме правилно да го спроведуваме Законот, треба да се соочиме со предизвиците за негова целосна имплементација“, додаде Османи.

На состанокот беа присутни голем број претставници на Донаторската заедница во земјава, претставници на амбасадите, на финансиските институции, ОБСЕ итн., На состанокот беше презентиран Планот на владата за имплементација на Законот за употреба на јазиците, со цел утврдување на можностите да се обезбеди поддршка за негово спроведување со донаторска помош, како и можната размена на искуства и трансфер на знаења од земјите кои имаат вградени и функционални двојазични системи.

Законот за употреба на јазиците беше донесен уште во март 2018 година, по што беше основана Агенцијата за надзор и координација на спроведувањето на Законот за употреба на јазиците во јануари оваа година, чиј директор е универзитетскиот професор д-р Илбер Села, а во февруари годинава година беше формирана и Меѓу- министерска работна група за спроведување на Законот.

Претходна статија

ЗЕЌИРИ: ОД ДУИ МИСЛАТ ДЕКА САМО ПОЛТРОНИ МОЖАТ ДА СЕ ПОСТАВУВААТ НА ФУНКЦИИ

Следна статија

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ПЕНДАРОВСКИ ГО ПРИМИ ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА БОШЊАЧКИ ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ, МУНИР КОЛАШИНАЦ

Најново од Вести

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да