|

Османи во Полска на средба со Рау: Северна Македонија ќе остане да биде чувар на принципите и заложбите на ОБС

Претседавачот со ОБСЕ, министерот Бујар Османи, во Полска оствари средба со Збигњев Рау, министер за надворешни работи и претходен претседавач со ОБСЕ за 2022 година.

На средбата, Османи уште еднаш оддаде признание за ангажманот и напорите на полското претседавање со ОБСЕ во 2022 година, и тоа во исклучително тешки услови во ОБСЕ регионот, а воедно и изрази благодарност за поддршката од Полска за претседавањето со ОБСЕ на Северна Македонија.

„Како дел од тројката Претседавачи, очекувам да продолжи блиската соработка со цел заеднички да ги адресираме предизвиците на Организацијата; да обезбедиме ефикасна функционалност и присуство на ОБСЕ на терен, меѓу луѓето на кои им е потребна нашата помош во обезбедување стабилна и безбедна околина во која живеат“, потенцираше Османи на средбата.

Пренесувајќи ги впечатоците од посетата на Украина, особено посетата на загрозените подрачја, Министрите заеднички ја повторија осудата за агресијата на Руската Федерација против Украина, потенцирајќи дека истата претставува најтежок чин на кршење на меѓународното право и принципите и обврските на ОБСЕ.

„Колку и да се обесхрабрувачки најновите случувања на теренот, треба да продолжиме упорно да работиме на стопирање на агресијата, на повлекување на руските воени сили од Украина и да обезбедиме простор за дипломатско решение кое ќе обезбеди стабилен и долгорочен мир“, потенцираше Османи.

Тој потсети и дека ОБСЕ може да понуди ресурси и механизми за изнаоѓање излез од ситуацијата, како и за ублажување на последиците од војната, потенцирајќи дека сите страни треба да целосно да го искористат потенцијалот на ОБСЕ.

„Северна Македонија ќе остане да биде гарантор и чувар на принципите и заложбите на ОБСЕ и само со почитување на истите, може да се продолжи со решавање на војната, колку што е можно поскоро, со цел да се намалат страдањата на луѓето. Водени од нашето мото ‘За луѓето се работи’, наш фокус ќе биде да им се помогне на луѓето, и тоа не само во Украина, што е од најголема важност,  туку и на другите региони кои се опфатени со влијание од продолжени конфликти“, заклучи Османи

Министерот за ндворешни работи на Полска беше досегашен Претседавач со ОБСЕ во 2022 година, и според правилата на Организацијата во 2023 година ќе претседава со Групата за соработка на ОБСЕ со азиските партнери и воедно дел од Тројката претседавачи.

Слични Објави