| |

Отворен ден во опсерваторијата во Рожен

Отворениот ден во Националната астрономска опсерваторија Рожен при Институтот за астрономија на БАН традиционално се одржува од 10:00 до 16:00 часот локално време на христијанскиот празник Педесетница, кој годинава е 23 јуни, недела, јавува БГНЕС.

На овој ден, најголемиот истражувачки астрономски центар во Југоисточна Европа ги отвора своите врати со бесплатен влез за посетителите. Тие можат да се запознаат со активноста на опсерваторијата со посета на кулата на 2-метарскиот телескоп, најголемиот од петте објекти за набљудување во НАО Рожен.

На 1 јули 2023 година официјално беше отворен најновиот телескоп од 1,5 метри „АЗ 1500“, изграден според проект финансиран од Националниот патоказ за научна инфраструктура 2020-2027 година, координиран од Министерството за образование и наука. Набљудувањата на ѕвезденото небо од него се вршат без присуство на оператор и во целосно автоматизиран режим.

Отворениот ден им дава можност на посетителите да се запознаат со тимот дежурни астрономи, кои ќе ги запознаат со научните задачи на кои моментално се работи во НАО Рожен, како и со изгледите за опсерваторијата по отворањето на новиот телескоп.

Настанот се совпаѓа со храмскиот празник на капелата Света Троица, подигната од локалните жители во 1935 година, која се наоѓа веднаш до влезот на набљудувачката кула на двометарскиот телескоп.

Фото: БГНЕС

Слични Објави