| |

Панихида по повод 30-годишнината од смртта на големиот оперски пејач Борис Христов ќе се одржи во митрополитската црква „Света Недела“ во Софија

Панихида по повод 30 години од смртта на големиот оперски пејач Борис Христов (18.05.1914 – 28.06.1993) ќе се одржи денеска во 12:00 часот во митрополитската црква „Света Недела“ во Софија, јавуваат од иницијативниот комитет, што ја организира комеморацијата на големиот музички уметник.

Борис Кирилов Христов е бугарски оперски пејач (бас), со потекло од градот Битола. Поголемиот дел од својот живот го поминал во Италија. Тој е опишан како еден од најголемите оперски пејачи на 20 век.

Првиот концерт на Борис Христов во Италија бил во декември 1945 година во Рим, со симфонискиот оркестар на музичката академија „Санта Сесилија“, а биле претставени дела на бугарски и руски автори. Повикан на бис, Борис Христов пеел оперски арии од Моцарт и Мусоргски. Печатот го забележува и неговиот прекрасен глас, како и неговото одлично образование и зрела музичка смисла.

Писателот Георги Данаилов на денот на погребот на Борис Христов во 1993 година напишал: „Почина Борис Христов. Тој не беше само голем пејач, најголемиот пејач на нашето време, не само музичар на векот, тој беше еден од врвовите на светска култура Оправдување за човечкиот род во најкрвавиот од сите векови… Кога ги пееше православните химни, луѓето го видоа Бога, затоа што направи многу повеќе за верата од сите наши свештенства. За Бугарија – многу повеќе од сите нашите модерни политичари“.

Слични Објави