| |

Во Босилеград ќе се одржи панахида за петмина бугарски офицери кои биле стрелани во 1913 година

Панихида за петмина бугарски офицери од Шестиот коњанички полк ќе се одржи во Босилеград.

Полковник Иларион Танев, поручник Станислав Стефанов, поручник Асен Минков, потпоручник Контев и вахтмистер Христо Владов ги загубиле животите по судир со српските војници од десеттиот пешадиски полк во центарот на Босилеград на 28 јуни 1913 година. Петмината бугарски офицери биле заробени и стрелани, и покрај меѓународните конвенции. Настаните се документирани во т.н. Карнегиева анкета.

На 28 јуни, во 12:30 часот, претставници на Културно-информативниот центар „Босилеград“, Демократскиот сојуз на Бугарите и здружението „Глас“ ќе положат цвеќе пред спомен-плочките на бугарската војска.

Од 13:30 часот, Институтот за етнологија и фолклор при Бугарската академија на науките ќе отвори изложба на тема „Бугарското културно наследство во странство: места и практики“. Изложбата ќе биде поставена во салонот на Културно-информативниот центар „Босилеград“.

Во 2013 година, по повод стогодишнината од настаните, бугарските организации во Босилеград поставија спомен-плочи со имињата на офицерите и веќе десет години, токму таму оддаваат почит пред нивните ликови и дела.

Слични Објави