|

Папата му дал на кралот Чарлс парчиња од крстот на кој бил распнат Исус

Крунисувањето на Чарлс трети ќе биде предводено со крст кој вклучува религиозни мошти кои папата Фрањо му ги подари на монархот. Крстот од Велс содржи две парчиња дрво за кои Ватикан верува дека се земени од крстот на кој се вели дека Исус Христос бил распнат пред 2.000 години.

„Тајмс“ објави дека и двете парчиња имаат облик на крстови, и се поставени во центарот на голем сребрен крст зад скапоцен камен од розов кристал, така што тие можат да се видат само одблизу.

Велшкиот крст ќе го благослови архиепископот Андреј Џон на миса во црквата Света Троица во Велс.

„Извонредно е што кралот успеа да ја придобие наклонетоста на Ватикан и како резултат на тоа папата Франциско се согласи да ги подари овие ситни парчиња од светиот крст“, рече надбискупот од Велс.Слични Објави