| |

Перев: Песните на Далчев беа дел од поетските вечери во скопското кафуле „Бохеми“, денес неговото дело е непознато во Северна Македонија

Во Северна Македонија денеска ликот и делото на Атанас Далчев се непознати, рече новинарот Владимир Перев на презентацијата на јунскиот број на магазинот ЛИК, посветен на поетот, во прес-клубот на БТА во Скопје.

Перев рече дека е така, без разлика што Далчев е роден во Солун, што мајка му е прилепчанка, а татко му како адвокат ги бранел членовите на ВМОРО во османлиските судови, додека по Младотурската револуција бил претставник во Отоманскиот парламент од Сер, како пратеник на Народната федерална партија (Бугарска секција), без разлика што неговиот брат е автор на оригиналниот споменик на Гоце Делчев во Градскиот парк во Скопје.

При претставувањето на јунскиот број на ЛИК посветен на поетот, новинарот Владимир Перев се наврати на крајот на шеесетите години, кога земјата била во рамките на поранешна Југославија, во кафеаната „Боеми“, во близина на денешната опожарена Универзална сала. Токму во таа кафеана за првпат слушнал за Далчев. „Балкон“, „Ѓаволско“, „Камен“ се песните на Далчев, кои најчесто се рецитирале како дел од поетските „дуели“ меѓу присутните во кафулето „среде чад од цигари и алкохол“.

„Тоа беа стихови што ги знаеше голем дел од тогашната македонската интелигенција. Но, Далчев, како и многу други, останува неистражена територија во Република Северна Македонија. Тој е поет и филозоф, кој новите генерации тешко го воочуваат, но мислам дека преку заедничката историска комисија Далчев треба да влезе во литературата на земјава. Да читаат и проучуваат за еден од забранетите синови на Македонија, што дале многу за бугарската литература и словенската култура, но денес во Република Северна Македонија никој не сака да размислува за нив, бидејќи нивниот единствен грев е што се чувствувале Бугари“, вели Владимир Перев во прес-клубот на БТА.

Презентацијата на новиот број на списанието ЛИК во Скопје го проследија главниот уредник на веб-сајтот „Трибуна“ Атанас Величков и Светлана Тропанец од Бугарскиот културно-информативен центар и бугарското саботно-неделно училиште во Скопје „Здравеј“.

Слични Објави