Петков: Одам во РС Македонија за да ја покажам силната поддршка за бугарската заедница таму

//

Секогаш сме се придржувале до коалицискиот договор и Рамковната позиција за РС Македонија. Нема документ што сум го потпишал од бугарска страна, коментира премиерот Кирил Петков, јавува БГНЕС.

Одам во РС Македонија за да ја покажам силната задача на бугарската влада да ја поддржи бугарската заедница во Македонија, но мило ми е што можам да кажам дека верувам дека во моментов и владата на РСМ е свесна за тоа каков голем приоритет е ова за Бугарија, работиме заеднички за подигање на приоритетот на овие луѓе во македонското општество, нагласи Петков.

Значи, фактот што утре ќе бидеме толку многу луѓе од толку различни партии таму, покажува поддршка за бугарската заедница и во исто време се надевам дека она што сите го кажавме, дека РС Македонија треба да биде дел од Европа, потребно е и од двете страни на границата да се движиме прогресивно во таа насока, рече Петков.Претходна статија

Еве што велат Американците, за евентуалното одвојување на Албанија и Северна Македонија на патот кон ЕУ

Следна статија

Петар Колев држен 30 минути на влез во РС Македонија заради бугарските таблички на неговиот автомобил

Најново од Вести