|

Петровска најави тужба против Ковачки за навреда и клевета за криење имот во Радишани

Одговарајќи на пратеничко прашање во Собранието министерката за одбрана Славјанка Петровска денеска најави тужба против пратеникот Драган Ковачки од редовите на ВМРО-ДПМНЕ за навреда и клевета, откако тој и постави прашање за наводно криење имот во Радишани.

– За разлика од пратеникот, јас ги имам сите документи и договори последователни од првиот ден до денес кои се водат на име на тој имот. Кога ова ќе го видите, а ова ќе дојде до вас бидејќи ќе биде дел од тужбата што веќе ја спремив, а ќе ви биде поднесена за навреда и клевета, рече Петровска обраќајќи му се на пратеникот Ковачки.

Таа додаде дека во тужбата се наведени сите докази и, како што кажа, апсолутно нема да има ништо против тој судски процес да го следи и јавноста.

– Има рок од три месеци, не брзајте, и ќе ви требаат уште три месеци да ги изанализирате овие официјални документи, вклучително и мапата и имотниот лист кој за разлика од лажниот документ кој вие го поднесовте, а е евиденционен лист и тоа сите го знаат дека не е јавна исправа, туку имотниот лист е јавна исправа ќе ви каже адвокатот кој ќе си го ангажирате за оваа тужба и ќе видите дали ја зборувам вистината или не, рече Петровска, додавајќи дека тој имот на кој се води адресата која Ковачки ја цитира не соодветствува со адресата на хациендата.

Му порача и дека ќе треба да се извини и на семејството кое, како што посочи, „е совесен и чесен сопственик на тој имот и си ја има изградено, за сите тие невистини дека станува збор за дивоградба“.

Второто прашање на пратеникот Ковачки беше упатено до премиерот Димитар Ковачевски, а се однесуваше на тоа дали планира да достави предлог за разрешување на министерката за одбрана Петровска. Ковачевски нагласи дека нема да побара никаква одговорност од нејзе бидејќи според него „таа е еден од најдобрите министри кои ги има Владата и најдобрите министри за одбрана во историјата на нашата држава“.

– Таа управува со Министерство за одбрана на земја-членка на НАТО и тоа управува на начин оценет со највисоки оценки од сите земји-членки на НАТО и тоа може да се види во сите извештаи кои се наоѓаат во централата на НАТО во Брисел. Таа управува со Министерство за одбрана кое од сите земји-членки на НАТО најбрзо ја има направено воената интеграција во системот на НАТО и има изградено највисоко ниво на доверба и односи со земјите-членки и со стратешките партнери за што сведочат и одлуките кои тие ги носат, а меѓу кои последната е финансиска помош од САД во износ од 80 милиони долари за Министерството за одбрана, рече Ковачевски.

Слични Објави