ПИЛЕШКО МЕСО СО МЕД И ПАРМЕЗАН

/

Состојки:

  • 2 парчиња пилешки гради
  • 1 супена лажица мед
  • половина кафена лажица мелен црн пипер
  • 1 супена лажица сок од лимета
  • половина кафена лажица мелен црвен пипер
  • 1 кафена лажица мајчина душица
  • 60 гр. пармезан
  • 1 јајце
  • 60 гр. чедар
  • 5 супени лажици лебни трошки
  • 130 гр. брашно
  • 5 супени лажици зејтин
  • сол по вкус


Подготовка:
Пригответе го пилешкото филе. Изрендајте ги и двата вида на сирење. Добро измешајте ги медот, сокот од лимета, пармезанот, мајчината душица и мелениот црвен пипер. Покријте го месото со добиената смеса. Потоа измешајте го брашното и мелениот црн пипер. Изматете го јајцето. Добро измешајте го чедарот со лебните трошки. Потопете го пилешкото месо во смесата со брашното, јајцето и сирењето. Оставете го да отстои 30 минути во ладилникот. На крај, по половина час, испржете го пилешкото месо на вообичаениот начин, додека истото да добие златно-кафеава боја и од двете страни.

Извор: Мисли





Претходна статија

(ВИДЕО) ЗА ПРВ ПАТ ВО ИСТОРИЈАТА- ОБИЧНИ ЛУЃЕ ОД БУГАРИЈА И МАКЕДОНИЈА ВО ПОДКАСТ ГИ РУШАТ МЕЃУСЕБНИТЕ ПРЕПРЕКИ СО „КОРИДОР 8“

Следна статија

ЛЕК ЗА „СТО БОЛНИ МЕСТА“ ПОДГОТВЕН САМО СО ДВЕ СОСТОЈКИ

Најново од Магазин

(Видео) Мајор од ОЗНА од кратовското село Филиповци раскажува за времето после 6 април 1941 г.: Германците дојдоа и си заминаа, Бугарите не вршеа убиства и малтретирања, партизаните ги знаевме како шумкари

„Населението кај нас нема претрпено многу страдање после 6 април 1941 година. Германците дојдоа во Македонија,