|

(Видео) Судии за запаленото БМВ на судијката: Внимавајте на последиците кога зборувате за нас

Здружението на хрватски судии се огласи за БМВ-то на судијата Власта Шимениќ Ковач, кое изгоре во пожар. Станува збор за судијка која во изминатите неколку години водела низа судски постапки со голем публицитет, а таа вели дека не е изненадена од веста дека и изгорел автомобилот. Судиите го осудија инцидентот.

„Најостро го осудуваме злосторството извршено врз судијката на окружниот суд во Осиек, Власта Шимениќ Ковач. Сите кои работат во јавниот медиумски простор треба да бидат свесни за последиците од нивните изјави кога зборуваат за судии. На судијката Шимениќ Ковач и даваме колегијална поддршка и веруваме дека сторителите на делото ќе бидат брзо гонети и ќе одговараат за нивното дело“, се вели во соопштението потпишано од Дамир Контрец, судија на Врховниот суд на Република Хрватска.

Очевидец утврдил дека автомобилот бил запален

Истрагата утврдила дека пожарот настанал од човечко дејство, а полициски службеници водат кривична истрага за да се утврдат сите околности на овој настан, информираат од Полициската управа Осиек.

“Автомобилот беше целосно запален. Не ги знаеме деталите, тоа не е наше да го утврдиме. Автомобилот кој изгоре беше многу блиску до куќата на која има голема дрвена врата, па моравме да внимаваме и таа да не се запали“, изјави Драго Прањиќ од Јавната професионална противпожарна бригада на градот Осиек.

Возилото на судијката на жупанискиот суд во Осијек, Власта Шимениќ-Ковач, вчера во 06:08 часот било запалено пред нејзиниот дом во Осијек. Станува збор за БМВ теренец X6, кој по неколку пријави од граѓани дошле противпожарни екипи да го изгаснат.

Слични Објави