| |

Планинските спасувачи од Банско и Разлог вклучени во спасувачките операции по земјотресите во Турција: „Ги оставивме срцaта во урнатините“

Неколку часа откако се вратија дома, планинските спасувачи од Банско и Разлог, кои со денови трагаа по преживеани под урнатините по силните земјотреси во Турција, зборуваа за напорите, организацијата и среќата да пронајдат живи луѓе меѓу урнатините. . „Тоа беше тешка недела, сите дадовме се од себе, ги оставивме нашите срца, така да се каже, на урнатините. Не престанавме да работиме до крај, не се откажавме“, изјави планинскиот спасител Благој Максимов од одредот во Разлог, кој учествуваше во тимот што на 6 февруари замина за Турција.

Спасувачите од Банско и Разлог се вклучија во спасувачката акција со дресираните кучиња Норд, Хера и Нико. Благодарение на работата на тим од спасувачи и кучиња, најмалку седум лица се пронајдени живи под урнатините по силните потреси. Спасувачите работеа по однапред одредени координати, на места каде што имаше претпоставки дека има преживеани. Откако кучињата намирисале трага, екипите се пренасочуваат на друга локација, а спасувачките екипи остануваат за да го расчистат шутот.

„Ситуацијата беше една неверојатно голема трагедија, насекаде смрт, уништување и мака на луѓето во нивните очи, ништо друго не може да се види во таква ситуација. За нас беше неопходно да се обидеме да се апстрахираме од сите овие емоции за да можеме да работиме адекватно и професионално. За среќа и кучињата ги чувствуваат нашите емоции, а исто така доста сериозно се стегнаа и дадоа повеќе од 100 проценти. Само што досега не сме ги виделе да работат толку мотивирано, толку долго и толку ентузијастички“, вели Атанас Уков од тимот за спасување на планина во Банско.

Тимот што заминува од Бугарија работи како „совршено подмачкана машина“, велат спасувачите. Со вакви луѓе влегувате во пеколот, а ние, имаме чувство како буквално да сме биле таму“, рече Атанас Уков.

Мисијата останува големо искуство за планинските спасувачи од двата одреди, изјави за новинарите началникот на одредот на планинската спасувачка служба во Разлог, Љубчо Јолев.

„До сега не сме се сретнале со такво нешто, но мислиме дека доста добро се снајдовме и нашата екипа и сите екипи од Бугарија кои учествуваа – од општина Софија, противпожарна безбедност и заштита на населението. Кучињата покажаа за што се дојдени, трудот што го вложивме во нив толку години, со оваа работа се исплатеше. И да спасевме само еден човечки живот, сепак е доволно, а направивме уште многу повеќе, рече Џолев.

По денови поминати меѓу урнатините предизвикани од силните земјотреси, спасувачите велат дека повторно би одговориле на повик секаде каде што е потребна нивна помош.

Извор: zoom.mkСлични Објави