ПОЧНУВА ФЕСТИВАЛОТ „АЛБАНСКИ ТЕАТАР ВО МАКЕДОНИЈА“

Театри од Тетово, Куманово, Ѓирокастро, Приштина, Гљилане и Прешево ќе гостуваат на 18-от „Албански театар во Македонија“ што почнува вечерва во Дебар.

Фестивалот ќе трае седум дена, а го отвора кумановскиот театар-албанска драма со претставата „Ниту ваму, ниту таму“ во драматизација на Илир Ајдини, а во режија на Кастриот Абдили.

Последната вечер, пред доделувањето на наградите за најдобра претстава, режија, актер и актерка, пред дебрани, вон конкуренција, ќе настапи косовскиот националнен театар со претствата „Корчарски карневали“ во режија на Алтин Баша.„Албански театар во Македонија“ традиционално се одржува во Центарот за култура во Дебар, а финаниски е подржан од Министертвото за култура со 600.000 денари. Фестивалот е подржан и од локалната власт, како и неколку компании.

Вечер пред присутните ќе се обрати градоначалникот на Дебар Хекуран Дука.Претходна статија

КУЛТУРНИ АКТИВНОСТИ ВО ДЕЛЧЕВО

Следна статија

ВИДЕО: ОДРЖАН 5-ТИОТ СТУДЕНТСКИ ЕТНОЛОШКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „ЕТНОФФ“

Најново од Култура