|

Поради присуството на птичји грип во САД, научниците се во подготвеност за да развијат вакцина

Широкото присуство на птичји грип кај американскиот добиток ги натера научниците да работат на создавање вакцини на висока готовност.

Во 1918 година птичјиот грип уби повеќе од 50 милиони луѓе, повеќе од која било друга регистрирана епидемија, јавува Би-би-си.

Денес, високопатогениот вид на птичји грип, наречен H5N1, предизвикува глобална пандемија кај животните, иако инфекцијата кај луѓето со овој вид досега беше многу ретка.

Слични Објави