Повик на македонски Бугари од РС Македонија кои живеат во Бугарија: Западот да изврши притисок врз РС Македонија, за таа да ги започне преговорите со ЕУ

//

Настаните во изминатите две недели недвосмислено покажаа дека проблемите со кои се соочува евроинтеграцијата на РС Македонија не се наоѓаат во Софија, туку во Скопје, каде што во суштина не се спроведени потребните реформи за надминување на зависностите и лошите практики наследени од југословенското тоталитарно минато. Овој апел до сите вас го упатуваме со повик притисокот што го вршите врз Бугарија да биде насочен кон РСМ за да ги започне и успешно да ги заврши преговорите за пристапување во ЕУ.

Сите бугарски граѓани сакаат РСМ да стане членка на ЕУ, но не можеме да ги прифатиме фалсификациите поврзани со нашето заедничко бугарско културно-историско наследство до 1945 година. Затоа што тие се наметнати од носителите на македонизмот – креација на Коминтерната и југословенскиот комунистички режим како државна доктрина која е антиевропска и антинатовска.

Ова се наведува во Апелот за правда во име на вистината за Бугарите и иднината на Западен Балкан. Станува збор за иницијатива на Здружението „Потомци на бегалци и имигранти од територијата на Република Северна Македонија и пријатели“. Потпишан е од 75 потомци на значајни Бугари од сите краишта на Македонија, како и од водечки интелектуалци.

Апелот е упатен до претседателката на ЕК Урсула фон дер Лајен, до еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји, до претседателите на Бугарија и РСМ Румен Радев и Стево Пендаровски, претседателите на парламентите на двете земји, премиерите на двете земји. , Амбасадорите на ЕУ и САД во Бугарија и РС Македонија.

Агенцијата БГНЕС го објавува целосниот текст на Апелот:

„Дами и господа,

Ние, потписниците на овој Апел, како потомци на бегалци и имигранти од територијата на Република Северна Македонија (РСМ) и нивните пријатели, најискрено посакуваме пристапување на РСМ во ЕУ и го поддржуваме секој чекор кон постигнување на оваа цел.

Охрабрувачки се контактите и намерите на највисоко владино ниво меѓу Република Бугарија (РБ) и РСМ за активирање на економската соработка, културната размена, транспортните врски итн., како и желбата на нашите сојузници од ЕУ и НАТО, РСМ и Албанија да започнат преговори за членство.

Во исто време, за нас се алармантни следните неспорни факти:

  1. Неспроведувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Белорусија и РСМ од 01.08.2017 година Овој фундаментален документ до ден денес доследно прекршуван само од македонска страна.
  2. Тоа што на пописот спроведен во 2021 година во РСМ, 120.000 граѓани не биле посетени од попишувачи, туку биле избројани „официјално“, а само 3.504 лица биле запишани како Бугари, иако над 120.000 македонски граѓани побарале и добиле бугарски пасоши со доказ за нивното бугарско национално потекло.
  3. Работата на Мешовитата бугарско-македонска експертска комисија за историски и образовни прашања не дава резултати веќе трета година по вина на претставниците на РСМ.
  4. „Месецот на македонската култура“ во САД, за чие спроведување се бара поддршка дури и од Конгресот во Вашингтон (закажан за септември 2022 година), во суштина има за цел да го направи бесмислено одбележувањето на 100-годишнината од основањето. на Македонската политичка организација во САД, Канада и Австралија (МПO). Основаната во 1922 година МПО го отелотворува нашето заедничко бугарско културно и историско наследство. А таканаречената организација Обединети Македонци истото ќе го претстави како „македонско“. Затоа што споменатиот настан во септември го организира пројугословенската, комунистичка „Обединета македонска дијаспора“ – т.н. „Обединети Македонци“. Овие структури се формирани кон крајот на 1950-тите во САД и Канада на иницијатива на Југословенската комунистичка партија со цел да ги заменат идеите и да се спротивстават на активностите на автентичните македонски патриотски организации формирани во 1922 година. Членовите на МПО се македонски Бугари, кои ја бранеле заедничката бугарска кауза од српските и југословенските репресии. На наше изненадување, во организацијата на овој скандален настан ќе учествува републиканката г-ѓа Клаудија Тени, поранешна вработена во Југословенскиот конзулат во Њујорк.

Дами и господа,

Настаните во изминатите две недели недвосмислено покажаа дека проблемите со кои се соочува евроинтеграцијата на РС Македонија не се наоѓаат во Софија, туку во Скопје, каде што во суштина не се спроведени потребните реформи за надминување на зависностите и лошите практики наследени од југословенското тоталитарно минато. Овој апел до сите вас го упатуваме со повик притисокот што го вршите врз Бугарија да биде насочен кон РСМ за да ги започне и успешно да ги заврши преговорите за пристапување во ЕУ. Нема Бугарин кој не сака РСМ да стане членка на ЕУ! Ние не сме против нејзините граѓани кои денес се изјаснуваат како „Македонци“, но инсистираме да се почитуваат правата на оние таму кои ја зачувале својата бугарска самосвест и продолжуваат да се самоопределуваат како Бугари! Не можеме да ги прифатиме фалсификациите поврзани со нашето заедничко бугарско културно-историско наследство до 1945 година. Затоа што тие се наметнати од носителите на македонизмот – креација на Коминтерната и на југословенскиот комунистички режим како државна доктрина (создадена во Белград и Москва), која денес ја поддржуваат политичарите во РСМ и ангажираните од нив псевдонаучници.

• Не можеме да заборавиме на последиците од злосторствата поврзани со бруталното наметнување на македонизмот врз Бугарите во РСМ по 1945 година. Во тие години едни за да преживеат се изјасниле како Македонци, оние што не се согласиле биле убиени, а други биле протерани од нивната татковина. Денес тие живеат во Бугарија или на друго место во светот. А оние кои отворено ја декларираат својата бугарска самосвест во РСМ, последователно се принудени да живеат како непожелни личности во својата татковина и продолжуваат да бидат дискриминирани.

• Не можеме да го прифатиме јазикот на омраза кон сè што е бугарско, што се користи во целиот период од 1945 година до денес во РСМ, во учебниците по историја, во медиумите, во практиката на државните институции. Ваков говор на омраза во последниот месец се користи и против целата ЕУ.

• Не можеме да го прифатиме уништувањето на споменици поврзани со минатото и со нашите предци, а на нивно место да се градат нови споменици со изменета содржина. Така се врши злоставување со националноста на загинатите Бугари и им се наметнува идентитет туѓ на нивната личност.• Не можеме да прифатиме фалсификување иконски дела од нашето заедничко бугарско книжевно наследство и нивно прогласување за „македонски“.

• Не можеме да прифатиме фалсификување на животот и делото на нашите значајни историски личности од нашето заедничко минато – од средниот век до 1945 година.

• Не прифаќаме дека Република Северна Македонија може да има монопол врз целата географска област на Македонија, чии делови се наоѓаат во четири земји. Северномакедонската нација и северномакедонскиот јазик и култура се идентитетот на само дел од луѓето кои живеат на територијата на поранешната југословенска Социјалистичка Република Македонија (сега РСМ). Овој идентитет не е наш – на македонските Бугари – повеќе од 1 милион и 300 илјади граѓани на Бугарија со корени и претци од Вардарска, Пиринска и Егејска Македонија.

• Не можеме да го прифатиме за нормално, земја – кандидат за членство во ЕУ, систематски да не им дава работа на своите граѓани, да ги лишува од здравствена заштита или фер судење, само поради нивното самоопределување како Бугари. Со тоа се прекршуваат правата на оние луѓе кои се третираат како „непријатели“ на својата татковина. Бугарите во РСМ треба да добијат уставни гаранции како автохтоно население и државотворен народ.

• Не можеме да ја прифатиме судбината на имотот што го оставиле нашите предци во Република Северна Македонија. По присилното иселување на нашите родители, тие оставија таму земји и недвижен имот. Затоа бараме нивните наследници да бидат обесштетени од владата на РСМ.

• Не можеме да прифатиме забрана на децата на Бугарите во РСМ да учат литературна норма на својот мајчин бугарски јазик и да пеат бугарски песни.

• Не можеме да прифатиме дека и денес во Скопје има политичари кои не сакаат да ги отвораат досиејата на тајните служби! Сакаме да се откријат репресиите на македонизмот и убиствата на десетици илјади наши роднини, чија единствена вина беше тоа што беа Бугари. Да се пронајдат и обележат масовните гробници.

Бугарија најдобро ја познава РСМ! Затоа, бугарската држава нема право да продолжи да ги затвора своите очи и да дозволи една земја која води и ќе продолжи да ја води истата опасна политика на македонизмот, да влезе во цивилизирана демократска заедница, каква што е ЕУ.

Наша должност, на бугарската држава, е да ја откриеме вистината и целосно да им ја покажеме на нашите сојузници во ЕУ, НАТО и на светската заедница, криминалната суштина на македонизмот.

Затоа, ја поддржуваме политиката на објективизација на историските факти и заштитата на човековите права, вградена во рамковната позиција и декларацијата изгласана од 44-то Народно собрание на Република Бугарија, која резултираше со невиден политички консензус. Зад неа стојат повеќе од 80 проценти од бугарскиот народ.

Оваа политика, надградена со одлуката на Националното собрание од 24 јуни 2022 година во однос на предлогот на француското претседателство, укажува дека почетокот на преговорите за членство на РСМ со ЕУ мора да се поврзе со донесување закони и реализација на убедливи практични дејствија кои гарантираат неповратна промена на целата нејзина претходна политика против Бугарите и Бугарија. Затоа што тоа е директно продолжение на лошите практики и зависности наследени од југословенскиот комунистички режим, а денес се користи за унапредувањето на геополитички цели туѓи на балканските народи!

Убедени сме дека РСМ треба и може да стане нормална европска држава, достоен член на цивилизирана и демократска заедница каква што е ЕУ, но услов за тоа е да се изврши вистинска декомунизација на режимот во Скопје“, се вели во Апелот инициран од Здружението „Потомци на бежанците и имигрантите од територијата на Република Северна Македонија и пријатели“.Претходна статија

Хрватска добива конечна потврда за влез во еврозоната

Следна статија

Каевски: Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ да ги поддржат заклучоците за предлог-преговарачката рамка

Најново од Вести