Пожарот кај Дојран и Богданци уште е активен, освен хеликоптер интервенира и авионот „ер трактор“

/

Пожарот кај селото Фурка и браната Паљурци, помеѓу општините Дојран и Богданци е се уште активен. Од 05.30 часот координирано дејствуваат силите на Територјалната противпожарна единица ТППЕ Гевгелија, Доброволно противпожарно друштво Дојран, Комуналец Гевгелија, Комунално Дојран, Јавно претпријатие Национални шуми (ЈПНШ) Подружница Кожув Гевгелија, ТППЕ Кавадарци, ТППЕ Валандово, ДЗС – Валандово, МВР ПС Гевгелија и ТППЕ Струмица, за негово гаснење.

Заради зголемените дневни температури, интензитетот на пожарот и точките на горење се зголемија во средината на денот, заради што беше побарана, преку Центарот за управување со кризи (ЦУК), воздушна поддршка. Истата е обезбедена со еден хеликоптер од Министерство за внатрешни работи и дополнително со авионот „ер трактор“ од Дирекцијата за заштита и спасување, коишто веќе дејствуват по пожарот на терен. Ако со натамошниот развој на настаните се јави потреба од дополнителна воздушна поддршка, ЦУК ќе ја обезбеди, согласно барањата, од Армијата.

Извор: zoom.mkПретходна статија

(Видео) Еве како Ламбе Алабаковски се обиде да го запали културниот центар „Иван Михајлов“ во Битола

Следна статија

Македонски државјани „гарант” за косовски граѓани во обидите од Драч да заминат за Италија

Најново од Вести