| |

ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ПРОШИРУВАЊЕ НЕ СЕ НА ДЕНЕШНАТА АГЕНДА НА ЕУ ЛИДЕРИТЕ ВО БРИСЕЛ

Според блогот на ЕУ, Политико, кој се повикува на дипломатски извори од лидерскиот самит во Брисел , разговорите за проширување на ЕУ дефинитивно пропаднале.

Како што пишува новинарот Жерардо Фортуна , продолжението на разговорите за проширување на ЕУ денеска не е на агендата на лидерскиот самит иако беа спомненати за процедурална промена во конечните заклучоци , што не е целосно исклучено, рече дипломат на ЕУ.

“Видов во медиумските извештаи дека 25 земји-членки се за и 3 против, но тоа не е толку едноставно. Некои земји беа во прилог на раздвојување, некои против, но она што е фер да се каже е дека имаше многу големо мнозинство подготвено да се отворат преговори “, посочи извор од ЕУ.

„Но, потребна ви е едногласност на ниво на ЕУ“, продолжи дипломатскиот извор. Приемот на Албанија и Македонија во целост вчера го украде шоуто , бидејќи дискусиите во Турција беа веќе ажурирани текстови што беа однапред договорени од министрите за надворешни работи на ЕУ.

Извор: Канал 5Слични Објави