|

Претседателот на Би-би-си поднесе оставка поради вмешаност во скандалот со позајмици на Борис Џонсон

Претседателот на британски јавен сервис Би-би-си, Ричард Шарп, поднесе оставка денеска откако беше обелоденето дека ги прекршил етичките стандарди во врска со скандалот со заемот на поранешниот британски премиер Борис Џонсон, пренесува „Дојче веле“.

Шарп ја објави својата оставка откако истрагата, чиј извештај беше објавен претходно денеска, утврди дека го прекршил управувачкиот кодекс за јавни назначувања.

„Чувствувам дека ова прашање може да го одвлече вниманието од добрата работа на корпорацијата ако останам на функцијата до крајот на мојот мандат“, истакна Шарп, во врска со Би-би-си.

Тој се согласи да остане на својата функција до крајот на јуни за да ѝ даде време на братанската влада да назначи негов наследник.

Комитетот од пратеници од Обединетото Кралство утврдил дека Шарп направил „значајни грешки во проценката“ не обелоденувајќи дека дејствувал како посредник за да му помогне на Џонсон да си обезбеди заем од 800.000 фунти (902.000 евра).

Шарп тврди дека извештајот за контроверзниот заем покажал оти тој немал никаква улога во олеснувањето, договарањето или финансирањето на заемот за поранешниот премиер. Сепак, беше утврдено дека тој го прекршил кодексот со тоа што не ја обелоденил својата улога во скандалот.

„Постои ризик од перцепција дека Шарп бил препорачан за функцијата затоа што му помагал на поранешниот премиер во приватна финансиска работа“, се вели во извештајот.

Шарп, поранешен инвестициски банкар и долгогодишен донатор на Конзервативната партија, застана зад кормилото на Би-би-си во 2021 година по препорака на поранешниот премиер набргу откако бил договорен заемот за Џонсон, кој исто така му е и личен пријател.

Британското надзорно тело за јавни назначувања, Комесарот за јавни назначувања, го истражуваше изборот на Шарп за претседател на Би-би-си.

Извештајот од истрагата покажа дека претседателот не пријавил можен конфликт на интереси во процесот пред назначувањето назначен, а тоа е неговата улога во олеснувањето на заемот на Џонсон. Сепак, извештајот утврди дека гореспоменатото прекршување не го поништува.

Слични Објави