| |

Проф. Топалов: Идентитет не се гради на лаги, затоа што брзо пропаѓа

На последниот состанок на Мешовитата бугарско-македонска комисија за историски прашања не е постигнат опиплив напредок во решавањето на прашањата. Ова за БГНЕС го изјави членот на комисијата проф.Кирил Топалов.

Учесниците во неа најголем дел од времето разговараа за записниците од 14-тата и некои наредни средби, а средбата во петок е 19-та по ред.

„Затоа и јас и моите колеги изразивме став дека е апсурдно да се разговара за минатогодишниот записник. Препорачавме во блиска иднина после секој состанок записникот да се усвои во разумен рок и дури потоа да се оди на нов состанок“, рече проф. Топалов.

Според него, историчарите на РСМ ја покажуваат својата позната непопустливост и намерно доцнење во решавањето на важните прашања, бидејќи очекуваат официјална Софија за еден месец да го укине ветото и да почне преговори за членство во Европската унија.

„Мојот впечаток е дека се цврсто убедени дека ќе бидат пуштени. И тоа се уште е далеку од сигурно дека ќе се случи, барем засега нема такви индиции, дури и да преовладува спротивното мислење“, вели проф. Топалов.

„На почетокот на нашата заедничка работа имавме големи надежи дека нашите колеги ќе бидат поконструктивни, бидејќи впечатокот ни беше дека добро ги знаат историските факти и ќе бидат пообјективни“, вели бугарскиот научник. „За жал, се чини дека ги консолидираат своите позиции, кои се далеку од историската вистина и се чини дека сè повеќе не сакаат да решат никакво прашање. Жално е кога гледате дека научниците се спремни да кажат на црното бело доколку тоа е им е издиктирано од политичките позиции на властодршците.

Тој ги коментираше и неодамнешните иницијативи на истакнати личности од бугарската преродба, како Јоаким К’рчовски, Кирил Пејчиновиќ и други, да се претстават како „Македонци“.

„Ги прашав колегите од РСМ дали има случај некој од овие „македонски преродбеници“ да го употребил зборот „македонски“ или „Македонија“ наместо „бугарски“. Нема таков случај. Секогаш го користат зборот „бугарски“, а идентитетот не се гради на лаги, бидејќи многу брзо пропаѓа“, категоричен е проф. Топалов и додава: „Се прашувам кога ќе дојдат на мои години и во времето за искрен баланс со себе и со своите дела, какво чувство ќе почувствуваат – на задоволство од чесно научно патување или чувство на самопрезир“.Слични Објави