Радев: Владата мора да одлучува за РСМ, Парламентот да одобри, а не обратно

//

Националната рамковна позиција беше разработена и усвоена со одлука на Владата во 2019 година и поддржана од бугарскиот Парламент и 44-тото Народно собрание со Декларација.

Сегашниот пристап не може да функционира, Владата треба, како резултат на експертизата на Министерството за надворешни работи, ако на кој било начин ќе актуелизира, со својата одлука да ја ажурира националната рамковна позиција, да ја испрати оваа рамковна позиција до Парламентот и тој да ја одобри, а не обратно како што е моментално.

Ова во Литванија го изјави претседателот Румен Радев, кој учествува на форумот Три мориња, пренесува БГНЕС.

Навистина напредуваме – промената на Уставот за РСМ е веќе прифатено да се случи и никогаш не сме зборувале за малцинство овде. Рамноправност на македонските Бугари, која ја заслужуваат. Прво да се смени Уставот па дури потоа да почнат преговорите, додаде Радев.

Според него, сегашниот пристап води кон блокирање и неможност да се донесе одлука. Органот за изготвување на оваа одлука треба да биде Владата, а Парламентот да го одобри, а не обратно, рече претседателот.Прашањата за решавање на сите наши прашања се во протоколот – Владата и Народното собрание нека решат стручно дали билатералниот протокол што треба да се потпише доволно го штити бугарскиот интерес и отсега на него да се градат преговарачки односи. Ова е клучот за правично решавање на проблемот.

Предлозите на француското претседателство се најдобри и најправедни во моментов, убеден е Радев.

Билатералните прашања треба да се покренат на ниво на ЕУ – преговарачка рамка, ова не е само билатерален спор околу историјата, тоа се прашања кои се однесуваат на темелите на ЕУ и по многу состаноци и убедувања, европските партнери конечно сфатија дека ова е местото за овие прашања и тие веќе се решаваат во европски рамки како пристап, нагласи Радев. Рамноправност на македонските Бугари заедно со другите народи, а не малцинство, никогаш не сме зборувале за малцинство. Владата и Народното собрание нека решат стручно дали билатералниот протокол со Скопје доволно го брани бугарскиот интерес, дециден е Радев.

Едно е јасно – во моментов нема време за укинувањето на ветото, нема шанси тоа да се случи сега. Затоа што овој протокол мора да го усвои и бугарскиот Парламент и Парламентот на РСМ. Ако нема јасни механизми со мерливи критериуми, тогаш тоа не е решение, додаде Радев.Претходна статија

Регистрирани 81 новозаразен од коронавирус, нема починати

Следна статија

БГНЕС со ексклузивна информација- познат протоколот што треба да биде потпишан меѓу Софија и Скопје

Најново од Вести