|

Радев: За да влеземе во Шенген, треба да ја убедиме јавноста во Австрија, а не само политичарите

За да влеземе во Шенген, треба да ја убедиме јавноста во Австрија, не само политичарите, дека Бугарија е членка на ЕУ, на која може да ѝ се верува, дека добро ги чува своите граници и заслужува да биде дел од овој простор, изјави вчера претседателот Румен Радев на брифинг во седиштето на ОН, јавува БТА .

„Треба да работиме многу поактивно не само на политичко ниво со Австрија. Треба да работиме за да ја убедиме јавноста во Австрија дека треба да бидеме членки на Шенген зоната, за да може јавноста во Австрија да им помогне на своите политичари да донесат одлука“, рече Радев.

Шефот на државата го поздрави својот австриски колега Александар Ван дер Белен, со кого вчера се сретна на маргините на Генералното собрание на светската организација и му се заблагодари за систематската поддршка што и ја дава на Бугарија на патот кон Шенген. „Тој дава голем број јавни изјави дека Бугарија и Романија поскоро треба да станат членки на заедничкиот шенген простор“, рече Радев.

Радев потсети дека за половина година двапати ја посетил Австрија на покана на премиерот Карл Нехамер и претседателот Ван дер Белен, дека на форумот во Вахау отишол да ги презентира своите позиции, освен на политичарите, пред јавноста, медиумите. , дипломати, претставници на академската заедница.

„Затоа го охрабрувам премиерот Денков што поскоро да ја посети Австрија, има начини да го покани премиерот Нехамер како што јас го поканив, заедно отидовме на границата, имаме и редовен дијалог со претседателот, така што нашиот глас ќе се слуша многу повеќе, многу посилно“, рече Радев. Според него, сега нема политика во оваа насока.

Бугарските надлежни органи фаќаат трговци со мигранти од речиси сите земји-членки на ЕУ кои доаѓаат во Бугарија за да работат. Но, според него, финансиски и оперативни центри на нелегален сообраќај не се во Бугарија, туку во Германија, Австрија и Холандија. „И ако не ги поразиме овие центри, илегалната имиграција низ Бугарија ќе продолжи“, рече претседателот.

Слични Објави