| |

Рама: ЕУ да излезе со ново соопштение и да го осуди денот на жалост, коj Србија го објави по нападот во Косово

Албанскиот премиер, Еди Рама, ја повика Европската унија да излезе со уште една изјава и да го осуди денот на жалост кој Србија го објави поради трагичните настани во Косово или „нема да биде на иста линија со неа“.

На прес-конференција со министерот за надворешни работи на Италија, Антонио Тајани, во Рим, каде што е во официјална посета, тој рече дека е невозможно да ја поддржат првата изјава на ЕУ за дијалогот меѓу Косово и Србија, без имајќи уште една изјава со која се осудуваат постапките на Србија.

Во суштина, Рама вели дека првата изјава нема проблем затоа што се однесува на претходно кажаното. Сепак, според него, прогласувањето ден на национална жалост од страна на Србија е неоправдано, неприфатливо и тие постапки мора да бидат казнети.

„За првпат во најмалку последните 10 години, нашата позиција е во спротивност со надворешно-политичката изјава на ЕУ. Ваквиот став е поврзан со тоа што изјавата на ЕУ е изјава која сама по себе нема проблем, бидејќи се однесува на сето она што претходно го кажа високиот претставник, Жозеп Борел, во однос на обврските на Косово во однос на дијалогот, но постои голем проблем што не одговара на реалноста од последните денови“, рече Рама.

„За нас тоа е неприфатливо, неоправдано, дури и за осуда, бидејќи е неевропско и затоа што е воедно најлошиот сигнал што Србија може да го даде во овој момент за целиот регион и за Европа“, рече Рама.

Премиерот на Албанија понатаму рече дека побарале од ЕУ и од евроатлантската заедница да го кренат демократскиот аларм на највисоко ниво и да дадат соодветен одговор на постапките на Белград.

„Баравме ЕУ и целата евроатланска заедница да го подигнат демократскиот аларм на највисоко ниво и да ги искористат сите расположливи инструменти за да ја испратат вистинската порака на оваа целосно неприфатлива порака која произлегува од прогласувањето ден на национална жалост во Белград. Се додека нема друга изјава од ЕУ за да се донесе правична пресуда за последните денови, ние нема да се усогласиме со првата изјава“, рече тој.

Според него, доколку втората изјава на ЕУ го содржи она што го бараат, немаат проблем да се усогласат со првата изјава, бидејќи без разлика што ќе направи Србија, Албанија нема да остави ниту запирка од сите барања на ЕУ и на Евроатланската заедница за Косово.Слични Објави