РУСКИ НАУЧНИК ГО ПОСОЧИ ПРВИОТ СИМПТОМ НА КОВИД-19 КОЈ РЕЧИСИ НИКОЈ НЕ ГО ЗАБЕЛЕЖУВА

Рускиот научник Александар Кухарчук, кој раководи со медицинска лабораторија во Мумбаи, Индија, им се обрати на корисниците на Интернет со нови информации за првиот симптом на коронавирус што луѓето не го забележуваат.

Специјалистот објасни “зошто добиваме коронавирус”:

“Првата причина е тоа што луѓето не ги знаат првите симптоми на коронавирусот. СЗО нѐ информира преку Интернет дека” најчестите симптоми на COVID-19 се висока температура, замор и сува кашлица. Некои пациенти може да имаат болка, затнување на носот, воспалено грло или дијареја. Овие симптоми се обично лесни и започнуваат постепено “, објаснува Кухарчук.

Според него, и покрај тоа што го кажува Светската здравствена организација, всушност во првите денови од инфекцијата се појавува сосема поинаков симптом:

“Помина скоро еден месец од објавувањето на студијата, која откри повеќе од 200 симптоми на КОВИД-19 и на прво место меѓу нив не е треска и замор, туку главоболка! И тоа е сè … многу често нема други симптоми во првите денови!

Ова значи дека луѓето и лекарите треба да бидат повнимателни во врска со инфекцијата со коронавирус – сите симптоми карактеристични за цревни инфекции, грип, кожни болести и невролошки нарушувања сега треба да се сметаат како можност за почетната фаза на КОВИД-19, предупредува Кухарчук.

Слични Објави