|

САД сè помалку веруваат во успехот на украинската контраофанзива

Американските власти се подготвуваат за сè поверојатната можност руско-украинската војна да се претвори во долготраен конфликт со низок интензитет што ќе трае многу години – можеби и децении – слично на серијата конфронтации на Корејскиот Полуостров, Јужна Азија и пошироко.

Опциите за кои се дискутираше во администрацијата на Бајден за долгорочно „замрзнување“ вклучуваат прашања за тоа каде да се постават потенцијалните линии за кои Украина и Русија би се договориле, но кои не треба да бидат официјални граници. Во различни американски агенции во Белата куќа се одржаа дискусии.

Тоа е сценариото кое може да се покаже како најреален долгорочен исход, со оглед на тоа што ниту Киев ниту Москва делуваат наклонето да го признаат поразот. Сценариото станува сè поверојатно и поради растечкото размислување во администрацијата на Бајден дека претстојната украинска контраофанзива нема да ѝ нанесе краен удар на Русија, пишува Политико.

Замрзнат конфликт – во кој борбите престануваат, но ниту една страна не е прогласена за победничка, ниту војната е официјално завршена – исто така може да биде политички прифатлив долгорочен исход за Соединетите Држави и другите земји кои ја поддржуваат Украина. Ова би значело дека воената пресметка се намалува, трошоците за поддршка на Киев, исто така, веројатно ќе се намалат, а вниманието на јавноста кон војната ќе опадне.

„Планираме долгорочно, без оглед на сценариото“, рече американски функционер запознаен со разговорите за Украина на администрацијата на Бајден. Функционерот додаде дека ваквото планирање е се поголем фокус на администрацијата, додека во изминатите месеци „сè се случувало итно и на краток рок“.

Двајца други американски функционери и поранешен службеник на администрацијата на Бајден потврдија дека продолженото замрзнување на борбите е една од можностите за кои САД се подготвуваат. Американските власти, исто така, ги разгледуваат долгорочните безбедносни врски што Вашингтон ќе ги има со Киев, како и односот на Украина со НАТО.

„Постои размислување дека Украинците треба да го заземат Мариупол и да добијат пристап до Азовското Море. Има други кои се помалку загрижени за цртање линии, се додека Украина е безбедна во иднина“, рече поранешниот американски функционер, опишувајќи ги внатрешните дискусии.

Ваквите дискусии се сè уште во рана фаза, а американските официјални лица нагласуваат дека војната ќе биде активна уште некое време и дека администрацијата на Бајден има намера да ѝ обезбеди на Украина оружје и поддршка што ѝ е потребна за да ги истисне Русите од толкава територија колку што е тоа можно.

Петтиот човек со кој разговараше Политико, висок функционер на администрацијата на Бајден кој зборуваше во име на Белата куќа, рече дека се разгледуваат голем број планови за вонредни ситуации, но ситуацијата е флуидна и единствено е сигурно дека Русија нема да ја освои Украина. Како и другите интервјуирани, и овој службеник сакаше да остане анонимен.

Додека многу американски функционери избегнуваат јавно да зборуваат за тоа како ќе се развива руско-украинскиот конфликт, началникот на Здружениот генералштаб на САД, генерал Марк Мили, постојано предвидуваше дека тој ќе заврши со преговори, а не со воена победа за која било страна. И составот на неодамнешните пакети за воена помош за Украина ја одразува промената на администрацијата на Бајден кон подолгорочна стратегија, рече претставник на Министерството за одбрана.

 

Украина во моментов подготвува контраофанзива, иако времето останува нејасно. Во последниве денови, украинскиот претседател Володимир Зеленски сугерираше дека контраофанзивата ќе биде одложена бидејќи на Украина и треба повеќе оружје од нејзините западни партнери, а исто така рече дека „првите важни чекори ќе бидат преземени наскоро“. Американските власти очекуваат борбите да продолжат по контраофанзивата.

На среден рок, многумина очекуваат ќор-сокак, за време на кој борбите продолжуваат, но ниту една од страните не добива голема територија, или војна на трошење, во која двете страни се обидуваат да нанесат огромни загуби во работна сила и опрема на другата страна, со надеж дека другата страна ќе пропадне.Слични Објави