|

СДСМ: ДПМНЕ призна дека покачувањето на платите се вистински чекори на патот кон ЕУ

„ДПМНЕ призна дека покачувањето на платите претставува вистински чекор на патот на државата кон ЕУ. Со ова ДПМНЕ, која 11 години ги држеше платите во стагнација, одаде признание за мерките и политиките што ги спроведува СДСМ за континуирано покачување на платите во сите дејности“, велат од СДСМ.

„Минималната плата која беше 8.000 денари до 2016 година, а во некои сектори и помала денес е 20.750 денари што е зголемување повеќе од двојно.

Истовремено со воведеното системско решение минималната плата континуирано ќе се зголемува и никогаш повеќе нема да зависи од нечие политичко самоволие.

Просечната плата, којашто за време на владеење на ДПМНЕ беше 22.000 денари денес е 37.000 денари, односно за 60 отсто повеќе.

Платите на наставниците во основното и средното образование се покачени за 55 проценти, на лекарите специјалисти за 40 отсто, растат платите на вработените во културата, детската заштита, полицијата, армијата.

СДСМ на дело го цени и го вреднува трудот на работниците“, соопшти СДСМ.Слични Објави