Шилегов за денот на животните: Скопје е единствениот град со јавно претпријатие за улични животни

/

По повод Светскиот ден на животните, вчера градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, го посети паркот за миленици спроти Нова Македонија, каде поразговара за одговорно сопствеништво, чипирање и стерилизација на домашните миленици со сопствениците на кучиња кои беа во паркот.

„Град Скопје е единствениот град со јавно претпријатие за улични животни ‘Лајка’. Преку ‘Лајка’ се грижиме за бездомните животни на достоен и хуман начин. Граѓаните го паметат стационарот ‘Вардариште’ и хорор-сцените кои веќе заминаа во минатото“, изјави Шилегов.

Тој со присутните дискутираше за нивните предлози и идеи во однос на состојбата со животните во градот, но и за одговорноста која Скопје ја има кон нив и за хуманиот третман. ЈП „Лајка“ е уште една убава приказна во редот со кој Скопје чекор по чекор заликува на вистинска метропола.

ЈП „Лајка“ е многу повеќе од само стационар за кучиња. Тоа е место каде што се лекуваат, третираат, вдомуваат и ресоцијализираат бездомните животни. Во „Лајка“ животните добиваат целосен хуман и ветеринарен третман, крвна слика, 4Д тест, тест за лишманија и поминуваат темелни проверки, пред вдомувањето. За разлика од минатото и ‘Вардариште’, ‘Лајка’ е место на радост и среќа“, додава Шилегов.Со поддршка на Град Скопје, новиот концепт и објектот на прифатилиштето на ЈП „Лајка“, на граѓаните им става на располагање сервис за бездомни кучиња кој никогаш досега го немале.

Светскиот ден на животните, воспоставен во 1925 година, се одбележува секој 4 октомври, како ден на кој ја подигнуваме свеста за правата на животните и нивната добросостојба.

Извор: Темите

Претходна статија

Без струја повеќе делови на Скопје

Следна статија

277 санкции за брзо возење на територијата на државата

Најново од Вести