|

Шпанскиот премиер ги помилува каталонските сепаратисти во замена за поддршка за втор мандат

Социјалистичката партија на шпанскиот премиер Педро Санчез, која ја предводи малцинската левичарска коалициска влада, постигна конечен договор со каталонските партии про-независни за помилување на сепаратистичките лидери во замена за нивната поддршка во парламентот за да го задржи Санчез на власт до крајот на неговиот втор мандат во 2027 година.

„(Денес) е голем ден затоа што законот за амнестија става крај на репресијата и е почеток на крајот на кошмарот што значеше затвор, прогон и закана на стотици луѓе за одбрана на каузата на каталонската независност“, нагласи каталонскиот сепаратистички претседател Пере Арагонес, пишува Еурактив.

Се вели дека според договорот, шпанската влада ќе ги амнестира каталонските сепаратисти обвинети за бунт и терористички злосторства за нивната улога во неодобрениот референдум за независност на Каталонија во 2017 година и последователните протести.

Слични Објави