|

Сијарто: Унгарија и Украина ќе потпишат договор за граничен сообраќај

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто изјави дека очекува Унгарија и Украина во понеделник да потпишат договор за граничен сообраќај, што ќе го отвори патот за отворање на нов премин меѓу двете земји.

„Денес се состанавме во Будимпешта, Киев, Брисел и Унгарија, дури и виртуелно, за да ја продолжиме нашата заедничка работа. Унгарско-украинскиот договор за граничниот сообраќај конечно ќе биде потпишан во понеделник, што претставува добра основа за понатамошен напредок“, напиша Сијарто на фејсбук.

Тој потсети дека на состанокот во Ужгород на почетокот на годинава била донесена одлука за формирање работна група „со цел да се најде начин да се вратат сите права на унгарската заедница кои и беа одземени од 2015 година“.

Слични Објави