СЛАТКИ СО МАРМАЛАД

Состојки:

  • 2 јајца
  • 2 шолји масло
  • 2 шолји шеќер
  • ½ прашок за печиво
  • 6-7 шолји брашно
  • мармалад по потреба

Подготовка:

  1. Изматете ги белките пенесто, потоа додадете ги жолчките, маслото и шеќерот. Потоа додадете ги прашокот за печиво и брашното, но не се одеднаш за да се прати густината на смесата. Замесете со рака. Тестото треба да биде доволно цврсто за да може да се обликуваат топчиња. Затоа можно е да е потребно повеќе од 6-7 шолји брашно, а можеби и помалку, вие ќе процените.
  2. Кога ќе го подготвите тестото, обликувајте топчиња со средна големина. Треба да имате околу 30. Наредете ги во тавче обложено со хартија за печење. На секое топче направете вдлабнатина, а во таа вдлабнатина ставете отприлика половина лажичка мармалад. Печете на 180 степени додека не поцрвенат.