| |

Слободата не ни е подарена од Русија

Пишува: Љупчо Куртелов/БГНЕС

Секој народ има свои идоли.

За нив се пеат песни, се кажуваат легенди, а во поново време се снимаат филмови. За Англичаните тоа е Робин Худ, Французите ја имаат својата Јованка Орлеанка, Швајцарците го величат Вилхелм Тел, Хрватите – Бан Јелачиќ, Албанците – Скендербег.

Споменот на овие народни херои кои се бореле за слобода и социјална правда ја обединува нацијата и се надева на големи дела. И така треба да биде.

А бугарскиот народ во својата историја роди херои со кои можеме и треба да се гордееме. Левски, Ботев, будителите…

Сметам дека минимизирањето на улогата на Левски и навредите кон бугарските преродбеници од страна на еден од водачите на „Величие“, потполковник Николај Марков НЕ е гаф или случајност. Со оваа негова изјава тој вели дека борбата на Бугарите за национално ослободување била безвредна и дека Бугарите не биле државотворен народ.

Според него, нашата слобода ни ја дала на послужавник руската војска.

Неточна и опасна теза!

Слични Објави