| |

Средба Бугарија, Италија, Албанија и РСМ посветена на Коридор 8

Во Бриндизи започна сoстанокот на Италија, Албанија, Северна Македонија и Бугарија посветен на Коридорот 8, јавува БГНЕС.

„Со состанокот, кој се одржува во замокот Федеричано, претседава италијанскиот вицепремиер и министер за надворешни работи, Антонио Тајани, а главна цел е обновувањето на Коридорот 8 како мултимодална инфраструктура вклучена во Стратегискиот европски транспорт. Мрежа (TEN-T), која ќе го поврзува Јадранот со Црното Море“, се вели во официјалното соопштение на италијанското Министерство за надворешни работи.

Заедно со Тајани, на средбата присуствуваат и министрите за надворешни работи на Албанија, Бугарија и Северна Македонија. Бугарската вицепремиерка и министерка за надворешни работи Марија Габриел веќе пристигна на средбата и беше поздравена од министерот Тајани, јави БГНЕС.

По пристигнувањето во Бриндизи, Марија Габриел напиша на Твитер: „Важни дискусии за регионалната соработка, поврзаноста, стратешкото значење на Коридорот 8 што ги поврзува Црното и Јадранското Море“.

Агендата вклучува дискусија за важноста на Коридорот 8 и неговото вклучување во европската транспортна мрежа како една од главните цели на соодветните влади. „Неговата изградба ќе овозможи регионални врски, добрососедство, економски развој, брзо движење на луѓе, компании и стоки. Коридорот 8 се смета за проект од стратешко значење за ЕУ ​​и НАТО. Главната цел е да се доближи Западен Балкан до Европската Унија, да се создаде поблиски односи и соработка меѓу земјите од регионот“, се вели во соопштението на Министерството објавено на официјалната веб-страница.

Ќе има и дискусија посветена на конфликтот во Украина, Западен Балкан и миграциските прашања, како и дискусија за потребата од поголема вклученост на локалните заедници и младите генерации – прашања од суштинско значење за зголемување на довербата на балканското граѓанско општество во перспектива за интеграција на земјите од регионот во Европската Унија.

По пленарната седница посветена на интеграциите и соработката во формат 1+4, ќе се одржи заедничка прес-конференција на министрите.

Италијанскиот министер за надворешни работи Антонио Тајани ја истакна важноста на оваа иницијатива за време на конференцијата за учесниците, потсетувајќи на последниот трипартитен договор склучен во Анкона со Хрватска и Словенија.

„Овој состанок имаше за цел да промовира стратешки центар за логистика меѓу Европа и Азија, а се однесува на клучните прашања како што се развојот на пристаништата, поморската безбедност и заштитата на животната средина“, рече тој.

„Со Албанија, Бугарија и Северна Македонија сакаме да поттикнеме поинтензивна соработка и интеграција преку Коридорот 8. Овој состанок, исто така, ќе послужи за лансирање на платформа за политички дијалог и соработка, која, поврзувајќи се две земји-членки на ЕУ и две земји кандидати, поставува пример за регионална соработка на Балканот – коментира вицепремиерот.

На својот Твитер профил Тајани напиша: „Помина дел од состанокот за Коридорот 8 што се одржа во замокот Бриндизи. Разговаравме како да продолжиме да ја зајакнуваме политичката, стратешката и економската координација меѓу нашите земји“.

Посебно внимание на средбата ќе биде посветено на потребата од борба против трговијата со луѓе, со оглед на зголемувањето на илегалните миграциски текови долж балканската рута.

Посветеноста на италијанската влада во балканскиот регион го докажува стратешкото значење што овој регион го има за Италија и за Европа во целина“, нагласи министерот.

Во рамките на средбата, по кратката посета на бродот „Сан Џорџо“ на италијанската морнарица, Тајани и другите министри за надворешни работи ги посетија Центарот за глобални логистички услуги на Обединетите нации и Центарот за хуманитарна поддршка.

„Базата на ОН во Бриндизи е центар во кој Италија има намера да продолжи да инвестира, вклучително и поради дополнителните придобивки што ги создава за локалната економија“, информира агенцијата АНСА од своја страна.

Албанската министерка за Европа и надворешни работи, Олта Џачка, смета дека Коридорот 8 е многу повеќе од обичен инфраструктурен проект.

„Коридорот 8 е многу повеќе од едноставен инфраструктурен проект. Тој е наменет како механизам за соработка и интеграција. Ова ќе помогне да се врати Јадранот во морето што не обединува и ја трансформира нашата економска состојба“, рече албанската министерка.

Џачка додаде: „Задоволство е да се работи заедно за да се унапреди оваа програма. Задоволство е да се види толку голема посветеност на реализацијата на Коридорот 8. Охрабрени сме од посветеноста на Италија, Бугарија и Северна Македонија. Решени сме да ја видиме оваа идеја до крај, за доброто на нашите земји и народи“, додаде таа.

Слични Објави