| |

Српските медиуми ја нападнаа Јотова заради нејзината посета на Гораните во Косово

Масовен медиумски напад се случува во сите водечки медиуми во Србија, по повод посетата на потпретседателката Илијана Јотова на Косово, јавува БГНЕС.

Српските медиуми ја обвинуваат Јотова дека при посетата на Косово се обидела да ги присвои Гораните, претставувајќи ги како Бугари.

Потпретседателката Илијана Јотова го посети Косово во врска со 15-та годишнина од прогласувањето на независноста на републиката. Таа се сретна со претседателката Вјоса Османи, кој и се заблагодари на Бугарија за помошта што земјата му ја дава на Косово. Се потсети и на фактот дека Софија беше меѓу првите што ја призна независноста на Косово.

Јотова се сретна и со претставниците на бугарската заедница во земјава. Таа ги посети регионите Гора и Жупа, каде живеат луѓе со бугарска самосвест и бугарски идентитет. Таа разговараше со претставници на друштвото „Обединети Бугари во Косово“ во селото Крстец, а во Призрен се сретна со членовите на „Културното и просветното друштво на Бугарите во Жупа, Подгора и регионот“.

Бугарската заедница во Косово, која брои околу 15 илјади луѓе, официјално не е призната. Целта на Бугарија е косовските граѓани со бугарска самосвест да добијат официјален статус на заедница, што ќе им даде повеќе загарантирани права и можности. „Претседателот Османи предложи Бугарите да имаат свој неформален претставник во Консултативниот совет за национални малцинства до претседателот. Ова е знак на добра волја и волја“, рече Јотова.

Софија сака да изгради бугарски саботно-неделни училишта во областите со компактно бугарско население. Оваа идеја е позитивно примена од локалното население.

Слични Објави