|

Стејт департмент: 25 милиони луѓе се жртви на трговија со луѓе во светот

Околу 25 милиони луѓе се жртви на трговија со луѓе ширум светот, објави американскиот Стејт департмент, додека државниот секретар Ентони Блинкен посебно укажа на хуманитарните последици од војната во Украина.

Блинкен истакна дека милиони Украинци, внатрешно раселени или принудени да ја напуштат Украина, се соочуваат со зголемен ризик од трговија со луѓе, што ги прави „многу ранливи на експлоатација“.

Во овогодинешниот Извештај на Стејт департментот за трговија со луѓе се забележува дека 21 земја го подобриле својот статус поради зголемените напори за борба против трговијата со луѓе.

Извор: Temite

Слични Објави