|

СЗО: Речиси 200 нови инфекции со мајмунски сипаници во повеќе од 20 земји

Речиси 200 нови случаи на мајмунски сипаници се пријавени во повеќе од 20 земји, каде главно нема епидемии на невообичаени болести, но епидемијата е под контрола, соопшти денеска Светската здравствена организација.

СЗО предложи создавање резерви за еднаква дистрибуција на вакцини и достапни лекови низ целиот свет.

Во соопштението се вели дека се уште има многу неодговорени прашања за тоа како настанала епидемијата, но нема докази дека некакви генетски промени во вирусот се одговорни за тоа.

„Првата секвенца на вирусот покажува дека сојот не се разликува од соевите што можеме да ги најдеме во земјите каде што вирусот е ендемичен и епидемијата веројатно се должи на промена во однесувањето на луѓето“, се вели во извештајот.

Претходно оваа недела, главниот советник на СЗО рече дека епидемијата во Европа, САД, Израел, Австралија и пошироко е веројатно поврзана со интимни односи на две забави во Шпанија и Белгија

Извор: Zoom. mkСлични Објави