| |

Тагарев: Наскоро ќе започне испораката на воена помош за Украина

Наскоро ќе започне испраќањето воена помош за Украина, најави министерот за одбрана на Бугарија Тодор Тагарев, јавува БНТ. Тој не можеше да каже кога ќе бидат првите пратки на украинска територија, но посочи дека Киев во тој момент ќе го добие најпотребното.

Бугарија ќе го поддржи членството на Украина во НАТО по завршувањето на војната, објасни Тагарев. Тој посочи и дека ја прочитал и се солидаризира со содржината на нацрт-декларацијата поднесена од ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Тој посочи дека е соодветно Комисијата НАТО-Украина да биде издигната во Совет НАТО-Украина.

Тагарев не смета дека Бугарија треба да учествува во дискусиите за давање безбедносни гаранции на Киев и земјите-членки на Алијансата, без да се ангажира НАТО, какви што идеи меѓу сојузниците од источното крило.

Христо Гаџев, кој го предводи Комитетот за одбрана, исто така објасни дека во моментов прашањето за учеството на Бугарија во коалицијата на оние кои сакаат безбедносни гаранции за Киев не е на дневен ред. Тој ги објасни причините за нацрт-декларацијата на парламентот и посочи дека Украина треба да биде примена во Алијансата веднаш по завршувањето на војната.

Слични Објави