| |

Тажна вест: Нѐ напушти големиот бугарски патриот и општественик Димитар Шалапатов

Во 69-та година од својот живот нѐ напушти големиот бугарски патриот и општественик Димитар Шалапатов. Шалапатов го посвети својот живот на каузата на тракијските Бугари. Тој е еден од луѓето што ја возобновија Тракијската организација во Бугарија и беше долгогодишен претседател на тракијското друштво „Георги Сапунаров“ во Хасково. Освен тоа Шалапатов беше и претседател на Тракијскиот институт во Хасково и долгогодишен општински советник во градот на Тане војвода.


Автор е на книги и публикации посветени на разорувањето на Бугарите во Тракија. Меѓу неговите најважни студии е збирката „Тракија“ која е објавена во 13 тома.

„Во ова големо дело од возрожденски тип, тој имаше сериозен тим истомисленици – академик Стојан Рајчевски, проф.д-р Пламен Павлов, доц.д-р Георги Граматиков, д-р Красимира Узунова и други. Димитар Шалапатов имаше кауза која беше целта и смислата на неговиот живот – измачената Беломорска Тракија и нејзиниот народ. Шалапатов остави зад себе светла трага. Димитар Шалапатов е автор на книгата „Бугарските христијански населби во Западна (Беломорска) Тракија“. Еден луксузен, богато илустриран том кој е се обрнува кон нашата меморија како народ и патриотизам“, напиша на социјалната мрежа Facebook ожалената Мина Караѓозова.Погребот на големиот бугарски патриот и општественик Димитар Шалапатов ќе се одржи на 25 декември од 14:00 часот на гробиштата на Пловдивски пат.


Тимот на порталот „Трибуна“ изразува длабоко сочувство до семејството, пријателите и соработниците на Димитар Шалапатов за нивната огромна загуба. Бог да го прости!

Слични Објави