| |

Театри од Бугарија и РС Македонија ќе учестуваат на Фестивалот за авторски театар во Софија

Teaтри од Бугарија и еден театар од РС Македонија ќе земат учество во „Фестивал на авторскиот театар“ (ФАТ) од 16-ти до 18-ти декември во регионалниот центар за современа уметност „Топлоцентрала“ во Софија. Организатори на фестивалот се здружението „Творци“ и театарот „Драмеди“.

Во програмата можат да се видат претстави на Сатиричниот театар „Алеко Константинов“, „Театар 199“, театарот „Пи“ од Скопје, театарот „Њуанси“ (Тројан), играорната група „Атом“, театарот „Драмеди“, playback театарот „Тука и сега“ и Vox Populi.

Ќе бидат претставени шест оригинални претстави на професионални приватни и државни театри од Бугарија и една од Скопје. Ќе има и специјална утринска детско-младинска програма, која вклучува две оригинални претстави на театарски школи од Република Северна Македонија, Софија и Тројан. Секоја вечер ќе има дискусии со публиката, со учество на уметниците, каде ќе може да се поставуваат прашања, да се споделат впечатоци и доживувања од претставите.

Предвидени се пет работилници во рамките на фестивалската програма – три за деца и млади од Софија, Тројан и Скопје, една за лица со професионална ангажираност во областа на авторскиот театар и една за гледачите од публиката, поврзани со теми кои го истражуваат процесот на создавање на авторски театар.

Ќе се одржат и две работилници на професионална тематика – „Систем за создавање авторски претстави на театарот “Пи“, Скопје“, предводен од Златко Митрески и „Вербатим и документарен театар“ со Неда Соколовска од Vox Populi.

Фестивалот ќе обезбеди простор за две стручни дискусии на тема „Средства и методи на работа во авторскиот театар“ и „Авторскиот театар и можности за негова популаризација“ со модераторот Ованес Торосјан. Дискусиите ќе бидат со бесплатен влез и отворени за колеги кои не се дел од програмата или не се гости на фестивалот, а сакаат да учествуваат во нив.

Фестивалот ќе овозможи пристап на лицата со оштетен вид и слух. За лицата со оштетен вид тоа ќе биде преку аудио опис со посебна техника, изведена од обучен уметник, во партнерство со Сојузот на слепите во Бугарија. За лицата со оштетен слух ќе има превод со знаци во партнерство со Сојузот на глувите во Бугарија, Академијата „Навистина јазик со гестови“ и фондацијата „Чуј ме со срцето“.

Фестивалот ќе доделува награди на претставите во 10 категории, а жири ќе бидат уметниците кои ќе учествуваат во програмата, при што секој театар ќе има право на еден глас во одредена категорија (под услов, да не може да гласа за себе). Ќе има и специјална награда од публиката.

Слични Објави