|

Тим истражители и обвинители од Бугарија доаѓаат во Скопје за ДНК материјал од роднините на жртвите

Тим од шестмина истражители на Националната истражна служба на Бугарија и тројца обвинители од Окружното обвинителство Перник доаѓаат во Скопје за да помогнат во предистражна постапка за тешката сообраќајна несреќа на автопатот „Струма“, во која загинаа државјани на Република Северна Македонија, јавува БГНЕС.

Со оглед на меѓународниот елемент на случајот, обвинителите од Меѓународниот оддел при Врховното касационо обвинителство (ВКС) дадоа целосна помош и координација во врска со поднесувањето на барањето за правна помош. Во однос на меѓународната правна соработка, прецизирани се најкратките можни рокови за доставување на потребните документи, изјави за 24 часа, Сиика Милева, портпарол на главниот обвинител. Со оглед на брзината и ефикасноста, упатениот тим лично ќе ги добие потребните документи, прецизира Милева.

За идентификација на загинатите граѓани, бугарската екипа на лице место ќе ги добие ДНК-профилите на роднините на загинатите за да ги спореди со ДНК профилите на жртвите, односно за да ги идентификува што е можно побрзо, додаде таа.

Слични Објави