Трето издание на Биеналето на илустрација во Регионалниот историски музеј во Софија

/

Оваа година на Биеналето на илустрација ќе учествуваат околу триста бугарски уметници со 772 оригинални дела – невиден рекорд во историјата на манифестацијата. Јавноста ќе ужива бесплатно во најдоброто од нив од 22 ноември 2022 година до 27 јануари 2023 година во изложбената сала „Триаголна кула на Сердика“ во Регионалниот историски музеј-Софија, а за време на официјалното отворање ќе дознаеме кои се победниците во категориите „Целосен придонес“, „Реализирани/објавени дела“ и „Нереализирани/необјавени дела“ според жирито во состав: Милена Радева – илустратор и креатор на веб-сајтот и издавачката куќа „Бугарска илустрација“, Николета Гологанова – ликовен критичар и куратор (Софиска градска уметничка галерија), Христина Грозданова – ликовен критичар (РИМ-Софија), Бојана Павлова – уметник и професор (Национална уметничка академија) и Славина Илиева, основач на издавачката куќа „Дакелче“.

Историјата на Биеналето започна во 2018-та година, кога Милена Радева, креаторка на интернет платформата „Бугарска илустрација“, го оживеа единствениот форум за илустрација во земјата, за да ги обедини раселените низ светот бугарски виртуози на рачно изработени слики и да го прикаже нивниот огромен талент и творечки потенцијал. Првото издание привлече 117 уметници со 317 дела и беше овозможено благодарение на личната упорност на Милена и великодушната поддршка од партнери кои веруваат во нејзината кауза. Во 2020 година се одржува второто издание на биеналето, а и покрај пандемијата интересот за него е уште поголем – пријавени 231 уметник со 622 илустрации. Оваа година настанот за прв пат се реализира со финансиска поддршка од Националниот фонд „Култура“ и повторно ќе го истакне значењето на оваа уметност. Бидејќи каква би била реалноста без влијателните авторски илустрации во нашите омилени книги?

Третото издание најдобро ќе го илустрира одговорот на ова прашање. Со вкупно над 630 автори и повеќе од 1.700 оригинални илустрации, идејата за домашно „Биенале на илустрацијата“ стана најочекуваниот настан во индустријата, собирајќи ги бугарски таленти на едно место. Така што, ако си љубител на оригиналната бугарска илустрација, запиши си во календарот:

Што: Биенале на илустрацијата 2022

Кога: од 22 ноември 2022 г. до 27 јануари 2023 г.Каде: Регионален историски музеј – Софија, изложбена сала „Триаголна кула на Сердика“ (бул. „Кнегиња Марија Луиза“ бр. 16) секој ден од 10:00 до 18:00 ч.

Цена: Слободен влезПретходна статија

Агората на Филипополис- срцето на денешен Пловдив

Следна статија

Во тек средба меѓу претставници на „Слобода превоз“ и Град Скопје

Најново од Вести