ТРИКОВИ КОИ УСПЕВААТ: АКО НЕКОЈ ВЕ ЛАЖЕ ПОГЛЕДНЕТЕ ГО ВО ЧЕЛОТО!

Честопати се наоѓаме во ситуација кога не знаеме како да реагираме или да го постигнеме посакуваниот ефект. Не можеме да се ослободиме од досадните колеги, или не можеме да разговараме со некого за време на забава, или околината не нѐ сфаќа сериозно- ова се едни од секојдневните психолошки „сопнувања“ со кои треба да се справиме. Затоа денес подготвивме 16 психолошки трикови кои ќе ви го олеснат животот:

 • Ако комуницирате со некого и разговорот е емотивен, обидете се да му дадете нешто. Не е важно дали станува збор за книга, портокал или пенкало – така ќе се одземе вниманието на соговорникот и тоа без да праша дури и зошто му го давате нештото.
 • Ако некој има напад на паника или нервен слом, застанете до човекот и дишете длабоко и ритмички. Веројатноста човекот да започне да дише со иста стапка како и вие е огромна. Во просторијата за итни случаи, медицинските сестри ја практикуваат оваа техника со пациентите.
 • Ако треба да запомните важни информации, размислете за тоа како да правите нешто необично. Ова ќе му овозможи на вашиот мозок да ги поврзе информациите со оваа акција и да ги запомне сите детали без проблем.
 • Кога разговарате со некој што се обидува да ве манипулира, погледнете го во челото веднаш над линијата на очите. Тогаш ќе му биде потешко да ве лаже или да се обиде да влијае врз вас.
 • Најдобар начин за проверка на информации на Интернет не е да поставувате прашање, туку да објавувате погрешен одговор и да дозволите луѓето сами да го поправат.
 • Вината буквално може да се измие. Откако ќе ги измијат рацете или ќе се истушираат, луѓето се чувствуваат помалку виновни. Според едно американско проучување се открива дека дури и ако гледаме некој друг да ги мие рацете, ние ќе престанеме да се грижиме.
 • Ако некој на работа ве расејува и не ги разбира навестувањата дека треба да ве остави сам, испечатете нешто на печатачот и замолете го да ве придружува. Кога ќе ја земете хартијата, донесете ја на неговата работна маса наместо да се вратите на вашата. Тој ќе седне, мислејќи дека самиот одлучил да се врати на работното место.
 • Кога разговарате со некој што ви раскажува некоја приказна, поставете му барем едно прашање пред да започнете вие да зборувате. Ова ќе му покаже на соговорникот дека го слушате и сте заинтересирани за тоа, а личноста ќе се чувствува важна.
 • Ако некој ’рчи кога ќе пробувате да спиете, удрете во дрвена површина. „Заспаниот“ мозок ќе мисли дека некој тропа на вратата и личноста ќе престане да ’рчи најмалку 5 минути.
 • Ако не сакате да комуницирате со другите и претпочитате да слушате наместо да зборувате, само прашајте некој околу вас некое прашање за него и оставете го да зборува. Луѓето сакаат да зборуваат за себе.
 • Ако џвакате мастика додека се подготвувате за испит, а потоа џвакате мастика со ист вкус кога го пишувате тестот, ќе се сеќавате на сè многу побрзо, бидејќи вашиот мозок ќе го поврзе вкусот со информациите што сте ги учеле во тој момент.
 • Ако сте на забава и имате пијалок во рацете, не држете го на ниво на градите, туку спуштете го на ниво на колкот или малку пониско. Експертите за јазик на телото велат дека ова ви дава доверба и луѓето повеќе ќе сакаат да комуницираат со вас.
 • Кога се заблагодарувате на некој за нивниот специфичен став кон вас, тие веројатно ќе започнат да дејствуваат на овој начин, дури и ако порано не го сториле тоа.
 • Официјалната облека го менува односот на другите кон нас. Костумот покажува успех, одговорност и сила и дефинитивно инспирира почит кај луѓето.
 • Ако нашите постапки не одговараат на нашите верувања и желби, тогаш или нашите постапки или нашето размислување ќе се променат. Затоа, според законот за привлечност, ако сакате нешто, преправајте се дека го имате.
 • Ефектот на камелеон е несвесно имитирање на држење на телото, манири, изрази на лицето и други форми на однесување на соговорниците во кои едниот ненамерно се прилагодува на другите во социјално опкружување. Дали некогаш сте забележале дека ако ги прекрстите раце додека разговарате со некого, и тој ќе го стори истото?