ТРУДНИЦИТЕ НИКАКО НЕ СМЕАТ ДА ГИ КОСУМИРААТ БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ ПИЈАЛОЦИ СО…

//

Безалкохолните пијалоци кои немаат шеќер, обично се подготвуваат со засладувачи. При консумирање на такви течности за време на бременоста, се зголемува тежината на бебето, а тоа доведува до ризик од гојазност кај бебето. Ова го покажуваат резултатите од новото истражување на група научници од Канада.

За време на истражувањето, научниците следеле 3033 мајки се собирале информации за нивниот начин на живот. “Нашето истражување докажа дека замената на шеќерот со засладувачи во текот на бременоста доведува до промена на боди индексот на детето”, споделуваат експертите.

Според нив истражувањата треба да продолжат за да се состават препораки за идните мајки, и на таков начин да се обезбеди здравјето на нивните бебиња.Според научниците засладувачите ја менуваат микрофлората во цревата уште пред бебето да се роди, а тоа е и причината за појавата на вишокот килограми по раѓањето.

Претходна статија

ЦВЕТАНОВ: ДОГОВОРОТ ЗА ДОБРОСОСЕДСТВО СО МАКЕДОНИЈА Е ГАРАНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТА НА РЕГИОНОТ

Следна статија

ГРЦИТЕ СО НОВИ ПРОТЕСТИ ЌЕ ГО „БРАНАТ“ ИМЕТО МАКЕДОНИЈА

Најново од Истакнато

Невладини организации на македонски Бугари од РС Македонија со осуда за срамниот говор на омраза кон Бугарите и Бугарија на фудбалскиот натпревар меѓу РС Македонија и Бугарија во Скопје

Претставници на 10 граѓански здруженија на граѓани на РС Македонија, со бугарска национална самосвест, испратија писмо